niedziela, 3 grudnia 2017

Tort makowy z pomarańczą



Przygotowania do Świąt czas zacząć. W tym roku adwent jest wyjątkowo krotki, dlatego już teraz zaczynam planowanie wigilijnego i świątecznego menu. A na blogu listę tegorocznych świątecznych przepisów otwiera makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;)



Składniki:
ciasto:
200g maku mielonego
150g cukru
3 łyżki kaszy manny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju (dałam Olej Wielkopolski)
0,5 łyżeczki esencji migdałowej 
skórka starta z pomarańczy
 
Zagotować 180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wlać olej i esencję. Do maku dodać kaszę mannę, kakao, skórkę pomarańczy oraz masę jajeczną, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, studzić w formie. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, przekroić na 3 blaty.

krem:
300ml śmietanki 30%
200g mascarpone
100g białej czekolady

Czekoladę połamać, zalać szklanką śmietanki, podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce.
Pozostałą śmietankę również mocno schłodzić. Obie śmietanki i mascarpone połączyć, ubić mikserem na puszysty krem.

Dżem pomarańczowy:
2 pomarańcze
3 łyżki cukru
sok z połowy limonki

Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny).

Polewa:
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny

Dekoracja:
czekoladowe kulki
wiórki czekolady
kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy

Żelatynę zalać 1 łyżką mleka, odstawić do napęcznienia. W tym czasie wymieszać cukier i kakao, dodać pozostałe mleko, gotować ciągle mieszając kilka minut, aż polewa stanie się gęsta. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Składanie tortu:
Pierwszy blat posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy, czekoladowymi kuleczkami, wiórkami czekolady. 
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcji Olej Konwenanse z Olejem Wielkopolskim
#OlejWielkopolski #OlejKonwenanse
Zapraszam również na www.olejkonwenanse.pl/


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim



5 komentarzy:

  1. wygląda po prostu idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. I ta ściekająca polewa <3 Cudny tort! Idealny na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat takiego torciku nigdy nie jadłam.
    Sądzę, że byśmy się polubili. Kiedyś uwielbiałam mak, a teraz tak rzadko jadam.
    Szkoda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maku nie mielic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mak dajemy mielony, w składnikach jest to zaznaczone.

      Usuń

Drukuj