środa, 11 kwietnia 2018

Quesadilla


 
Najprostsza wersja tego meksykańskiego dania to tylko dwa składniki: placki tortilli przełożone serem. Jego nazwa pochodzi od słowa queso, co oznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką paprykę, wędlinę z kurczaka, kukurydzę i ser oczywiście. Upiekłam je na grillu kontaktowym, ale można również usmażyć je na suchej patelni (najlepiej grillowej), odwracając na druga stronę. Wyszła fajna przekąska, w sam raz na kolację, na imprezę albo jako przekąska podczas oglądania meczu. 


Składniki:
4 tortille
150g sera
100g wędliny drobiowej
1 mała puszka kukurydzy (85g)
pół czerwonej papryki
szczypta chili
ketchup 

Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć.
Na dwóch plackach tortilli rozłożyć wędlinę, paprykę, kukurydzę. Polać odrobiną ketchupu. Posypać serem i chili.
Przykryć dwoma pozostałymi plackami.
Tortille ułożyć na grillu, przykryć, piec do zarumienienia, aż ser w środku się roztopi.
Przed podaniem pokroić.
Można podać z ulubionym sosem.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Opatrzyło mi się moje menu. Szukam inspiracji na własny stół. Wygląda apetycznie:) I chyba nie takie skomplikowane...hm...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie kolorowe, apetyczne i takie proste :) Porywam przepis i pięknego dnia życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A my nawet nigdy tego dania nie jadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń

Drukuj