wtorek, 13 września 2016

Pomidorowy kaprys - sałatka Caprese


Gdzie się podziewam, pewnie zastanawiacie... A siedzę sobie cichutko i zajadam się pomidorami:) Uwielbiam pomidory! A teraz są najlepsze - dojrzałe, czerwone (nawet jeśli są żółte, pomarańczowe, malinowe czy brązowe), słodkie. Uwielbiam je wszystkie: mięsiste bawole serca, soczyste sakiewki, drobne słodkie koraliki i aromatyczne malinowe. Tego smaku brakowało mi w Hiszpanii (ale o tym opowiem później).
Co wieczór na kolację zjadam talerz sałatki z pomidorów, tej najprostszej - z listkami bazylii, skropionej oliwą, oprószonej solą i pieprzem. Czasem dorzucam kilka piórek czerwonej cebuli albo chrupiących grzanek razowego chleba, niekiedy bawię się kolorami na talerzu. Tak też było w przypadku przedstawionej poniżej sałatki Caprese. Ułożyłam na przemian żółte i czerwone pomidory, przekładając je plasterkami mozzarelli oraz listkami kolorowej bazylii. Posypałam prażonymi ziarnami, polałam oliwą...
I powoli zaczynam się zastanawiać, jak przetrwam do następnego sezonu pomidorowego?;)

Składniki:
pomidory (najlepiej mięsiste, mogą być różnego koloru)
ser mozzarella
oliwa
sól morska lub himalajska
pieprz
świeża bazylia
prażone pestki słonecznika, dyni, sezam

Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry, ułożyć na talerzu na przemian z listkami bazylii. Oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą, posypać pestkami.
Podawać od razu.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. jak pięknie wyglądają te kolory!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam caprese. Zresztą wszelkie sałatki z mozarellą bardzo mi odpowiadają. Pysznie to wygląda. A te pomidorki takie dojrzałe, kolorowe. Teraz są najlepsze :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajecznie kolorowa :) aż szkoda zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio miałyśmy domową produkcję soków i sosów pomidorowych także wtedy pomidory jadłyśmy przez cały dzień :D Aż szkoda się z takimi słodkimi pomidorami rozstawać na zimę, gdzie te marketowe są bez smaku :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, ostatnio robiłam taką zapiekankę z cukinią, na ciepło również pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka prosta potrawa a tak pięknie i pomysłowo podana, super!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj