środa, 16 sierpnia 2017

Ogórki kanapkowe do słoików

 

Świeże warzywa można kupić w marketach przez cały rok. Jednak żadne pomidory czy ogórki w grudniu nie będą smakowały tak, jak te prosto z grządki. Dlatego teraz zamykam w słoikach smaki lata:) I choć aromat świeżego ogórka jest nie do pomylenia, to kilka słoików kanapkowych ogóreczków obowiązkowo musiałam zrobić. Jak sama nazwa wskazuje - idealnie się nadają do kanapek i wszelakich burgerów. Te charakterystyczne plastry są słodko-kwaśne, z lekkim posmakiem curry i o pięknym żółtym kolorze. Ot, takie specjalne kanapkowe:)
Do ich przygotowania lepiej wybierać ogórki młode, z jak najmniejszymi ziarenkami oraz jednakowej długości (najlepiej żeby były trochę niższe, niż słoiki). 
 
Polecam również inne przepisy na przetwory z ogórków:
Składniki (na 7 słoików 400ml):
2 kg ogórków

zalewa:
2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki octu
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki curry
1 posiekany ząbek czosnku

dodatkowo na każdy słoik:
0,5 łyżeczki gorczycy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 nieduży listek laurowy
opcjonalnie: ostra papryczka

Ogórki umyć, odkroić piętki, ostrym nożem pokroić w podłużne plastry o grubości ok 3mm. Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy (oraz ostra papryczkę, jeśli wolicie pikantne smaki), pionowo włożyć plastry ogórków.
Składniki zalewy zagotować, zalać ogórki, słoiki zakręcić.
Dno garnka wyłożyć bawełnianą ścierka, w garnku ustawić słoiki. Zalać gorącą woda do wysokości 3/4 słoika, podgrzewać, aż woda się zagotuje. Od tego momentu pasteryzować przez 7 minut*, następnie słoiki wyciągnąć, ustawić na desce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostudzenia.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!

*większe słoiki np. 700ml pasteryzować 10 minut. 




18 komentarzy:

  1. Na takie ogóreczki to ja bym miała ochotę :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z przyjemnością bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie poszukuję fajne przepisu na ogórki. A tu proszę... Chyba się skuszę.
    Warto zrobić :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je, ale nie robiłam jeszcze sama. Wysyp ogórków akurat jest zawsze w czasie gdy pomimo urlopu już przygotowuję się do pracy, rady, plany itd.

    OdpowiedzUsuń
  5. My już zaprawianie ogórków mamy na szczęście z głowy :) Teraz tylko reszta buraków i cukinie nam zostały :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak ogórki w zimie będą jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam, są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię je już trzeci rok z rzędu, są pyszne do kanapek

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam w tamtym roku ok.20-25 słoiczków to do zimy zostało pare 😂 jutro zrobie znowu :) Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można robić z ogórków szklarniowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam robić ze szklarniowych, nie wiem jakie one są w przetworach, czy np. nie za miękkie.

      Usuń
  11. Kradnę przepis i jutro zabieram się do roboty. Koniec z kupowaniem!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj