czwartek, 4 kwietnia 2019

Warsztaty Zero Waste z firmą Sokołów oraz przepis na pieczone ziemniaki


Marnowanie żywności to temat bardzo aktualny, dlatego z wielką przyjemnością uczestniczyłam w warsztatach z marką Sokołów, których tematem było "Zero waste – 100% smaku bez marnowania żywności".

Sposobów na niemarnowanie produktów i jedzenia jest wiele. Od kupowania mniejszej ilości produktów, poprzez planowanie jadłospisu, odpowiednie przechowywanie zapewniające świeżość produktom, aż po wykorzystywanie resztek. Na przykład kilka kromek chleba po ususzeniu i zmieleniu można wykorzystać zamiast gotowej bułki tartej, z pozostałego po wczorajszym obiedzie makaronu zrobić zapiekankę, skrawki wędlin będą świetnym dodatkiem do bigosu... Nic nowego? A co powiecie na chipsy z obierek warzyw albo ugotowany na pieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem w stosowaniu zasady zero waste w kuchni jest niemarnowanie energii i wody. Pieczenie kilku potraw jednocześnie, wykorzystanie gotującej się zupy do ugotowania warzyw na parze to tylko kilka pomysłów na oszczędzanie energii. Kolejnym krokiem jest odpowiednia segregacja odpadów, dzięki czemu można przetwarzać niektóre surowce jak np. szkło, metal, plastyk czy papier. W miarę możliwości odpady organiczne można przerobić na kompost, dzięki czemu uzyskamy świetny nawóz do roślin.


"Firma Sokołów SA przywiązuje szczególną wagę do zasad zrównoważonego rozwoju – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Czujemy się odpowiedzialni nie tylko za produkty, które dostarczamy konsumentom, ale też za środowisko, w którym działamy. Dlatego tematem naszych ostatnich warsztatów było „Zero waste”. Wspólnie z szefem kuchni Piotrem Kucharskim, staraliśmy się pokazać, jak ograniczać generowanie odpadków oraz jak najpełniej wykorzystywać te produkty, którymi dysponujemy. W oparciu o proste, a jednocześnie bardzo pomysłowe przepisy, wspólnie przygotowaliśmy znakomite dania."



Pod okiem Piotra Kucharskiego przygotowaliśmy 4 dania.
"Z użyciem resztek wędlin, powstały smażone krokiety z kaszy mazurskiej. Ich doskonałym dopełnieniem stał się sos przygotowany na bazie pasty mięsno-warzywnej (np. Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką). Ziemniaki w stylu „Zero waste” to danie proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. Pieczony ziemniak został zaserwowany w towarzystwie takich dodatków, jak starta łodyga brokułu, podsmażone resztki wędlin i pieczonego mięsa oraz z chrupiącymi chipsami z obierków marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj, można podać zapieczone w smakowitych, drożdżowych bułeczkach." Ugotowana do krokietów kasza posłużyła również jako składnik deseru z musem jabłkowym i orzechami.


Ziemniaki w stylu no waste

Składniki (na 4 osoby)

Wywar/sos:
kości z pieczonego mięsa np. żeberka
obierki z warzyw
głąb kapusty
zwiędnięte zioła
3 cebule
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu
100 g przecieru pomidorowego

Dodatki:
4 ziemniaki do pieczenia
łodyga z brokuła
wędliny (mogą być obeschnięte)
obierki z marchewek
pieczone mięso
dymka

Sposób przygotowania:

Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu kilka godzin. W trakcie umieścić w metalowym sitku ziemniaki i ugotować je na parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści.
W czasie gdy wszystko się gotuje przygotować dodatki. Obrać łodygę brokuła i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki marchewki dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju. Wyjąć, odcedzić na ręczniku papierowym, przyprawić solą i pieprzem. Mięso porwać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dymkę posiekać.
Na głęboki talerz wyłożyć ziemniaka przekrojonego na krzyż. Do środka nałożyć ulubione dodatki które wcześniej zostały przygotowane. Dookoła ziemniaka nalać po 2-3 łyżki sosu.
 

Po wspólnej uczcie na zakończenie warsztatów każdy uczestnik dostał upominki od firmy Sokołów: zestawy produktów, w tym nowe dania serii "Z gruntu dobre" oraz woreczki bawełniane do przechowywania produktów, np. warzyw, owoców czy pieczywa, zgodnie z ideą zero waste. Dziękuję Organizatorom za możliwość uczestniczenia w warsztatach:)

W artykule wykorzystałam zdjęcia i materiały prasowe firmy Sokołów.

7 komentarzy:

  1. zdecydowanie trzeba marnować mniej żywności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała kampania. Ja także staram się nie marnować żywności.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie marnuję,wszystko zużywam na bieżąco i mroze co sie da,świetne wydarzenie ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgłosiłam się do konkursu przez mail, fajnie,ze warunki trochę zmienione, może akurat coś się spodoba😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie akcje jak najbardziej na plus. Gratuluję pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super warsztaty, też miałam okazję uczestniczyć :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj