piątek, 26 kwietnia 2019

Sosy do pieczonych warzyw, mięs i grilla



Sezon grillowy już za rogiem. Zazwyczaj w majówkę wyciągamy grille i rozpoczynamy sezon przysmaków z ruszta. Kiełbaski, karkówka, szaszłyki, ryby, warzywa i owoce... Sam ketchup i musztarda może nie wystarczyć;)  Do takich dań również warto przygotować odpowiednie sosy.
Poniżej podaję kilka przepisów na sosy, pasujące do pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Można nimi również doprawiać sałatki, dzięki czemu będą bardziej sycące i treściwe. 




Sos grecki jogurtowy

3 łyżki jogurtu greckiego
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
opcjonalnie: mięta 
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.



Sos tysiąca wysp

3 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1 mała szalotka
1 mały korniszon
pieprz
sól
opcjonalnie: ugotowane na twardo jajko, pietruszka, oliwki, słodka papryka, pikle
Szalotkę i ogórek pokroić w bardzo drobną kostkę. Majonez i ketchup wymieszać, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku. Można dodać również np. pokrojone jajko, oliwki, pikle.


Sos cezar

3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 ząbek czosnku
2 fileciki anchois
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki tartego parmezanu
sól
pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę, fileciki anchois drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. 



6 komentarzy:

  1. Bardzo pyszne propozycje na sosy. Na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. No, propozycje bardzo smakowite. :)
    Pozdrawiam weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie takiego wpisu szukałem :) Szkoda, że znalazłem ten wpis dopiero po majówce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze bedzie wiele okazji do grillowania i wypróbowania sosów;)

      Usuń
  4. Świetny jest ten sos tysiąca wysp. Znalazłam go w nieco innej wersji, ale ta bardziej mi pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj