poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Sernik na zimno z borówkami na szpinakowym cieście


Kolor ciasta wybrałam nieprzypadkowo - chciałam zaskoczyć gości;) I choć szpinakowe ciasto jest już znane od kilku lat, a na blogu znajdziecie też kilka jego wersji, to wciąż jaskrawy zielony kolor budzi niemałe zaskoczenie i zainteresowanie, a szpinaku oczywiście w nim nie czuć. Samo ciasto to było jednak za mało, chciałam żeby było bardzo owocowo i żeby wpasowało się w gorącą letnią pogodę. I tak oto zrodził się pomysł na sernik na zimno z borówkami na szpinakowym cieście.
W tym roku posadziliśmy kilka krzaków borówek. Liczę na to, że za dwa-trzy lata będę mogła nazbierać tyle borówek, że wystarczy na niejeden taki sernik:) 

Polecam tez inne serniki na zimno:


Sernik na zimno z borówkami na szpinakowym cieście

Składniki:
ciasto
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju kokosowego (rzepakowego lub z pestek winogron)
1 i 1/4 szklanki mąki
2 jajka
garść szpinaku (ok 70g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny

Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Olej kokosowy lekko podgrzać, żeby był płynny. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem, skórką i sokiem z cytryny. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt.
Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka".
Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć (można wysuszyć i wykorzystać do bajaderek lub deseru), a ciasto przekroić na dwa blaty.

masa serowa:
400g twarogu półtłustego
200ml śmietanki 30%
100ml mleka
3 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką)
4 łyżki cukru
1 szklanka borówek
sok z połowy cytryny

Śmietankę dobrze schłodzić (najlepiej przez kilkanaście godzin w lodówce), ubić.
Borówki opłukać, garść odłożyć, resztę zmiksować blenderem.
Żelatynę namoczyć w mleku.
Twaróg przetrzeć przez sito, zmiksować z cukrem, borówkami, sokiem z cytryny. Mleko z żelatyną podgrzać ciągle mieszając, żeby żelatyna się rozpuściła. Miksując twaróg cienką smużką wlać żelatynę, następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać.
Jeden blat ciasta położyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. 2/3 masy serowej wylać na ciasto, posypać odłożonymi borówkami, wymieszać je łyżką z masą serową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch. Sernik wstawić do lodówki, żeby masa stężała.

na wierzch:
1 szklanka borówek
1 opakowanie przezroczystej galaretki
Borówki wyłożyć na wierzch sernika. Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, gdy wystygnie zalać borówki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Gdzie kupię taką galaretkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w każdym sklepie, gdzie są galaretki w proszku. Występuje pod nazwą krystaliczna albo przezroczysta, jest w różnych smakach - cytrynowa, winogronowa, wieloowocowa. Widziałam też przezroczystą galaretkę bez żelatyny.

      Usuń
  2. Jeszcze nie słyszałam o takich galaretkach! Super ; )

    OdpowiedzUsuń

Drukuj