środa, 14 sierpnia 2019

Najlepszy sernik z borówkami



To był najlepszy sernik, jaki jadłam w tym roku. Serio! Dzięki pieczeniu z parą ma idealną konsystencję, puszystość i lekkość, a przy tym nie jest za słodki, ze smakowitym dodatkiem, jakim są borówki. Bardzo polecam!

Najlepszy sernik z borówkami 

Składniki:
spód:
150g ciastek digestives
1 kopiasta łyżka kakao
70g masła
1 łyżka śmietanki

Herbatniki zmielić, wymieszać z kakao. Dodać roztopione masło ze śmietanką, wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 22cm (lub 20x30cm), uklepać na dnie za pomocą np. dna szklanki. Wstawić do lodówki na 30 minut.

masa serowa:
750g twarogu śmietankowego
150ml śmietanki
1 szklanka cukru
4 jajka 
1 limonka
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
200g borówek amerykańskich

Składniki na wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem.
Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. 
Oddzielić żółtka od białek. Twaróg przetrzeć przez sito, dodać cukier, śmietankę, żółtka, zmiksować.
Z limonki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do masy serowej. Wsypać budyń i ponownie zmiksować. 
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową najlepiej w 3 turach, za każdym razem ostrożnie i delikatnie mieszając. Połowę masy przelać na ciasteczkowy spód, wyłożyć połowę borówek. Następnie przelać resztę masy, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe borówki.

Piekarnik rozgrzać do 200stC, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą (powinno być mniej więcej wielkości formy z sernikiem, żeby podczas pieczenia woda mocno parowała).
Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC, piec przez godzinę. Środek sernika powinien być ścięty. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez godzinę, a następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

  

3 komentarze:

Drukuj