czwartek, 9 maja 2019

Kajmakowy sernik na zimno


Po tym kajmakowym serniczku zostały tylko wspomnienia. Słodkie, pyszne wspomnienia. A wszystko zaczęło się od paschy, którą zrobiłam na Wielkanoc. Pascha to rosyjski deser twarogowy, z dodatkiem bakalii, czekolady. Postanowiłam zrobić wersję z gotowanym mlekiem słodzonym, czyli kajmakiem. Tak bardzo nam posmakowała, że kolejną wariacją był sernik na zimno o smaku kajmakowym. 


Kajmakowy sernik na zimno 

Składniki:
na spód:
150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane)
50g masła
2 łyżki kakao


masa serowa: 
400g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
200ml śmietanki 30%
50ml mleka
250g kajmaku (masy krówkowej) 
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżeczka esencji waniliowej
czekoladowe kulki lub wiórki do dekoracji 


Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać roztopione masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki.
Formę (u mnie tortownica 20cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do napęcznienia.
Twaróg i kajmak zmiksować na gładką masę, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z serkiem.
Żelatynę podgrzać, żeby się rozpuściła, zahartować łyżką sera i ciągle miksując wlać do masy. serowej, dokładnie wymieszać.
Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia (na ok 3 godziny). 

Przed podaniem udekorować czekoladowymi kuleczkami.
 Smacznego! 




4 komentarze:

  1. Mam dzisiaj jakiś wilczy głód. Chętnie zjadłabym kawałek takiego pysznego sernika!
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę smacznie! Co prawda mam niedługo urodziny, więc może sam sobie coś takiego przygotuję? Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj