wtorek, 15 września 2020

Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą

Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą
 

Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą

Skuszona promocją kupiłam w sklepie kiść bananów. Jednego zjadłam od razu, lubię takie lekko niedojrzałe, "mydlane". Drugiego zmiksowałam w koktajlu z jogurtem, a reszta leżała i czekała na swoją kolej. I ta kolej widocznie bardzo się spóźniała, niczym pociągi na trasie Warszawa-Lublin, bo banany już mocno sczerniały, a apetytu na nie było brak... A że nie lubię wyrzucać jedzenia, nawet jeśli było kupione na promocji za 2zł, postanowiłam zutylizować je na ciastka. I to był dobry pomysł, gdyż te owsiane ciasteczka wyszły mega dobre: miękkie, pachnące bananami, w miarę słodkie i z kawałkami czekolady. 

Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka:

 

Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą 

Składniki (na ok 25 sztuk):

2 duże banan (mocno dojrzałe)
1 jajko
3 łyżki masła kokosowego albo zwykłego
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła)
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu
100g gorzkiej czekolady


Banany obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrem i roztopionym masłem kokosowym. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, wsypać do masy bananowej. Dodać mąkę, sodę, cynamon, wymieszać. Czekoladę posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno będzie klejące, miękkie.
Blachę wyłożyć papierem.

Za pomocą łyżki do lodów (lub zwykłej łyżki) nabierać ciasto i wykładać na blachę w odstępach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut w temp. 170stC.
Smacznego!

 

Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą

2 komentarze:

  1. idealne na drugie śniadanie z kakao!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, idealne na jesień z kakao i dobrą książką i z kocykiem.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj