czwartek, 7 marca 2019

Owsiane ciastka razowe z czekoladą



Postanowienie było takie, że miało być mniej słodyczy. Na razie dotrzymuję słowa, bo słodyczy miało być mniej w mojej diecie, a nie na blogu czy IG.
A ciastka dziś są też dlatego że, po pierwsze primo, piekłam je jeszcze przed postem. Po drugie primo, są zdrowsze dzięki dodatkowi mąki razowej, płatków owsianych, orzechów, gorzkiej czekolady. Po trzecie primo, na długo sycą i zaspokajają chęć na coś słodkiego.

Z ciastkami owsianymi jest tak, że można kombinować ze smakiem poprzez dodatki, a i tak będą pysznie smakować.
PS. Nie pomyśleliście chyba, że z tym „primo” to tak na serio, przez niedouczenie?;) 

Owsiane ciastka razowe z czekoladą 

Składniki (na 25 sztuk):
100g oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
100g płatków owsianych
140g mąki razowej
70g brązowego cukru 
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki sezamu
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich   
100g gorzkiej czekolady

Jajko utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać roztopiony i przestudzony olej kokosowy i masło orzechowe. Mąkę przesiać z proszkiem, razem z płatkami wsypać do płynnych składników, wymieszać. Dodać orzechy, sezam, posiekaną czekoladę i wymieszać jeszcze raz.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 180stC, aż lekko się przyrumienią. Wyjąć, ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Przyjemnie takie schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczek nie jadam, ale mój mąż owszem.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Super się prezentują :) Doskonałe do pochrupania przy kawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. podobają mi się te ciacha :D tylko u nas kończy się to tak, że zamiast jednego czy 2 zjadamy po 5 bo przecież są zdrowsze :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj