poniedziałek, 20 maja 2019

Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą


Ciastka owsiane to coś, co sprawia, że czas na chwilę się zatrzymuje, gdy beztrosko sięgam po kolejne. I wcale nie mam wyrzutów sumienia, bo mają bardzo zdrowy skład;)

Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą

Składniki (na ok 25 sztuk):
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
150g masła orzechowego
1 jajko
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g gorzkiej czekolady
szczypta soli (jeśli masło jest niesolone)

Masło orzechowe utrzeć z jajkiem i miodem, wsypać płatki i proszek do pieczenia, wymieszać.
Dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układac na blasze w niewielkich odstępach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 180stC do zarumienienia. Upieczone ciastka ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Świetnie ciasteczka, idealne do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo. Dawno nie jadłam takich ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak kupne ze sklepu, tylko o niebo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciastka są kruche czy miękkie i ciągnące?

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze są świeże czy jak trochę odleżą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leżenie nie wpływa na smak, trzymam w zamkniętej puszce. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, są bardziej miękkie, ale nie ciągnące. Po ostudzeniu stają się bardziej kruche

      Usuń

Drukuj