poniedziałek, 21 marca 2022

Jak przygotować burgery wegetariańskie i wegańskie

 

Hamburgery kojarzą się wszystkim z czymś niezdrowym, to w końcu jedno z najpopularniejszych dań, jakie można znaleźć w miejskich fast foodach. Jednak nie muszą takie być – postaw na zdrowy i pełnowartościowy wege posiłek!

Fast foody

W całym kraju można znaleźć wiele różnych restauracji w typie fast food, które przyciągają każda dnia ogromną ilość osób. Dania w takich miejscach są bardzo kaloryczne, co się tyczy nawet sałatek czy napojów. Regularne spożywanie fast foodów prowadzi do nadwagi i otyłości oraz wielu chorób, które są związane z posiadaniem nadprogramowych kilogramów. Właśnie z tego powodu powinno się całkowicie zrezygnować z jedzenia w takich miejscach. Nie trzeba jednak rezygnować z ulubionych potraw – wystarczy zamienić składniki na zdrowe i niskokaloryczne – przykładowo hamburgery i cheeseburgery warto zamienić na wege burgery.

Vege burgery – wartości odżywcze

Czy wegetariańskie / wegańskie burgery mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak – wszystko bowiem zależy od tego, jakie wybierze się składniki do przygotowania potrawy. Wege burgery mogą być niezwykle bogate w cenne wartości odżywcze – wystarczy kupić wysokiej jakości składniki lub postawić na gotowe vege burgery. Warto wspomnieć na początku, że ich ogromną zaletą jest krótki czas przyrządzenia. Zakupione produkty wystarczy przygotować jak burgery i usmażyć na patelni. Natomiast gotowe wege burgery zwykle wystarczy od razu podsmażyć lub podgrzać w piekarniku. Vege burgery to nie tylko zdrowa, ale i pyszna alternatywa dla tradycyjnych hamburgerów, które można przygotować na obiad, na imprezę lub spotkanie towarzyskie.

Z czym robić wege burgery?

Do wegetariańskich burgerów można wybrać różne dodatki. Popularnym rozwiązaniem jest grecki ser halloumi, który należy podsmażyć na patelni grillowej i odpowiednio doprawić. Można również zakupić halloumi z ziołami czy chilli. Vege Burgery z serem to smaczne urozmaicenie codziennej diety. Zamiast halloumi można również wybrać camembert lub mozzarellę. Takie sery z różnymi dodatkami i przyprawami można znaleźć w różnych sklepach, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Wegetariańskie lub wegańskie burgery można spożywać także z odpowiednio przygotowaną cukinią lub bakłażanem. Kotlety warzywne można przyrządzić również z innych składników, takich jak pomidory, fasola, brokuły, ogórki, buraki, marchewka itd. Do przygotowania takich dań stosuje się także ciecierzycę, kaszę jaglaną lub komosę ryżową – można z nich z łatwością formować kotleciki.

Gotowe burgery wegańskie

W różnych miejscach (zarówno stacjonarnych, jak i internetowych), takich jak sklep ze zdrową żywnością Organic Market można znaleźć gotowe burgery wegańskie i wegetariańskie. Takie produkty wystarczy podgrzać w domu w piekarniku lub smażyć przez kilka minut na patelni. Na takie wege burgery można sobie pozwolić od czasu do czasu – warto dobierać do nich świeże dodatki, takie jak warzywa i samodzielnie przyrządzone sosy z wysokiej jakości składników.  

 

 

 ____ artykuł reklamowy______

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj