poniedziałek, 23 maja 2022

Pesto z liści rzodkiewki

 

Pesto z liści rzodkiewki


 Co zazwyczaj robicie z liśćmi rzodkiewki? Oczywiście mam na myśli te ekologiczne, niepryskane, z własnego ogródka lub kupione na targu od zaufanej osoby. Ja dodaję je do sałatki albo robię pesto. Takie pesto z liści rzodkiewki to smakowity dodatek do makaronu czy kanapek.
A rzodkiewkę z powodzeniem można uprawiać nawet w skrzynkach na balkonie:)

Polecam również pesto z liści rzodkiewki i rukoli

Pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

pęczek liści rzodkiewki
kilka liści czosnku niedźwiedziego
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju lub oliwy
3 łyżki pestek słonecznika
sól i pieprz
sok z cytryny
opcjonalnie: 2 łyżki tartego parmezanu


Liście umyć, osuszyć. Pestki podprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę.
Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce.
Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub kanapek.

Smacznego! 


Pesto z liści rzodkiewki

pesto z liści rzodkiewki

4 komentarze:

  1. Nie sądziłam, że z liści rzodkiewki można by zrobić pesto. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i sałatkę;) jest w nich mnóstwo witamin, szkoda wyrzucać. Ale muszą być eko.

      Usuń
  2. Jakie zieloniutkie! ja młode listki (mam działkę :-)) po prostu kroje na kanapki razem z resztą warzywa.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj