sobota, 14 maja 2022

Sernik Izaura

 

Sernik Izaura


Nazwa tego sernika kojarzy się ze znanym brazylijskim serialem o burzliwych losach niewolnicy Izaury. Dlaczego - nie wiem;) Ale stwierdzam, że sernik jest pyszny i dość efektowny wizualnie. Kremowa masa serowa, na spodzie ciasto typu brownie lub murzynek, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. W sieci jest mnóstwo przepisów na sernik Izaura, ale po przeanalizowaniu składników doszłam do wniosku, że muszę zrobić to po swojemu. I to była dobra decyzja. Potwierdzeniem niech będzie to, że sernik Izaura przez ostatni rok piekłam najczęściej:) 

 

Polecam również inne przepisy na pyszne serniki: 

 

Izaura sernik

Sernik Izaura

Składniki:

ciasto:

  • 120ml mleka
  • 120g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Mleko, masło, cukier i kakao zagotować, przestudzić. 
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodać 3 żółtka, zmiksować. Wsypać mąkę, proszek i sodę, zmiksować. Pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto będzie miało konsystencję śmietany.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka, np. Hej, Piątnica, Wieluń)
  • 3 jajka
  • 200g cukru 
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 op. budyniu śmietankowego lub kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 

Polewa czekoladowa + wiórki kokosowe 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując 1/3 szklanki cukru.
Twaróg, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, budyń zmiksować. Delikatnie połączyć z pianą z białek.
Formę (u mnie 25x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać 2/3 ciasta, wyrównać. Wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Można przeciągnąć łyżką, żeby ciasto i masa serowa się wymieszały, tworząc łaty. 
Piekarnik nagrzać do 180stC. Na dno postawić naczynie z wodą, żeby wytworzyła się para. Sernik wstawić do piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Następnie wyjąć, polać polewą, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego ostudzenia. 
Smacznego!

Sernik Izaura

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyglada jak z najlepszej cukierni - pięknie wyszło i zapewne tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś taki robiłam i koniecznie muszę to powtórzyć. Jest przepyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam Isaurę i czasami robię na Święta. Tylko następnym razem posypię wiórkami, bo w moim przepisie nie ma. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja posypuję wiórkami, żeby był kontrast kolorów. Można polać białą i ciemną polewą, zrobić esy-floresy, albo posypać płatkami migdałów.

      Usuń

Drukuj