poniedziałek, 4 lipca 2022

Szpinakowe ciasto z truskawkami

Szpinakowe ciasto z truskawkami

  Swego czasu ciasto "leśny mech" robiło furorę w internetach:) Mnie nadal zaskakuje kolorem i bardzo lubię eksperymentować ze dodatkami. Tym razem zrobiłam wersję z truskawkami, a samo ciasto upiekłam w prostokątnej blaszce, żeby było bardziej podzielne. Wyszło bardzo smaczne i efektowne. Polecam! 

Polecam również inne wersje szpinakowego ciasta:

 Szpinakowe ciasto z truskawkami

Składniki:
ciasto
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 jajka (M)
  • garść świeżego szpinaku (ok 70g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi, osuszyć na ręczniku. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem, skórką i sokiem z cytryny. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt.
Formę (u mnie 22x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka".
Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić na dwa blaty.

masa śmietankowo-serowa:

  • 300g twarogu mielonego (np z wiaderka) lub jogurtu greckiego
  • 300ml śmietanki 30%
  • 100ml mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką)
  • 4 łyżki cukru
  • 300g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200g truskawek pokrojonych na pół 
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej


Śmietankę dobrze schłodzić (najlepiej przez kilkanaście godzin w lodówce), ubić.
Żelatynę namoczyć w mleku.
Twaróg zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać ze śmietanką.

Truskawki umyć, odszypułkować. Połowę zblendować, resztę pokroić w ćwiartki (lub na pół - w zależności od rozmiaru).

Mleko z żelatyną podgrzać ciągle mieszając, żeby żelatyna się rozpuściła. Do żelatyny dodać łyżkę masy śmietankowej, wymieszać. Miksując na wolnych obrotach żelatynę wlać do masy. Połowę masy odłożyć. Do pozostałej dodać zmiksowane i pokrojone truskawki, wymieszać.

Jeden blat ciasta umieścić w blaszce. Masę z truskawkami wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem, wyłożyć białą masę śmietankową, wyrównać wierzch. Na masie ułożyć połówki truskawek, delikatnie zatapiając je w masie. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa stężała.

Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, gdy wystygnie zalać truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego!

 

Szpinakowe ciasto z truskawkami

 

29 komentarzy:

  1. Śliczne i apetyczne. Szkoda, że nie mam już małych dzieci, bo to ciasto wygląda jak z bajki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że i na dorosłych zrobi wrażenie, sprawdzone:))

      Usuń
  2. Z truskawkami jeszcze go nie robiłam. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowite kolory... Wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne... przyznam, że ciasta szpinakowego jeszcze nie robiłam. Kusi. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. namawiam do zrobienia;) w rolce na ig pokazałam, jak zrobić je krok po kroku

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne ciacho, robi wrażenie i jem oczami. :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią spróbuję nie robiłam jeszcze takiego

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można dać szpinak mrożone? Ile? Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać mrożony szpinak, ale wcześniej trzeba go rozmrozić i odcisnąć wodę. Co do ilości - ok 150g mrożonego.

      Usuń
  9. Z chęcia spróbuję. Słyszałam że ciasta ze szpinaku są dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam, to ciasto z pewnością zaskoczy kolorem, a smakuje pysznie;)

      Usuń
  10. O tak! Pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam takie ciasto. Te wyrazy twarzy do dzisiaj widzę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak myślisz czy zamiast szpinaku wyjdzie mi ciasto jeśli dodam rukolę albo jarmuż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rukola ma bardzo charakterystyczny smak, jarmuż również. Nie dodawałabym ich do słodkiego ciasta

      Usuń
  12. Bardzo lubię te ciasto. Uświadomiłam sobie że dawno jego nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie robiłam tego ciasta. Jestem ciekawa jaka minę zrobi moje dziecko

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis. Sama nigdy nie robiłam tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  15. Szkoda że truskawki już sie kończą, ale ciasto robi wrażenie pod względem wizualnym, ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić je również z innymi owocami, np borówkami, malinami, jabłkami. Mrożone truskawki też mogą być:)

      Usuń
  16. Ja zawsze robiłam z granatem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z granatem to taka klasyka;) ale z innymi owocami smakuje również pysznie. Robiłam też z jabłkami, borówkami, owocami leśnymi i truskawkami:)

      Usuń
  17. A ja zrobię z borówkami :D taka mnie fantazja poniosła

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno nie robiłam tego ciasta. Aż ochota mnie naszła :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne ciasto. Pamiętam jak pierwszy raz je zrobiłam i powiedziałam że jest tam szpinak :D miny bezcenne

    OdpowiedzUsuń

Drukuj