poniedziałek, 4 lipca 2022

Szpinakowe ciasto z truskawkami

Szpinakowe ciasto z truskawkami

  Swego czasu ciasto "leśny mech" robiło furorę w internetach:) Mnie nadal zaskakuje kolorem i bardzo lubię eksperymentować ze dodatkami. Tym razem zrobiłam wersję z truskawkami, a samo ciasto upiekłam w prostokątnej blaszce, żeby było bardziej podzielne. Wyszło bardzo smaczne i efektowne. Polecam! 

Polecam również inne wersje szpinakowego ciasta:

 Szpinakowe ciasto z truskawkami

Składniki:
ciasto
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 jajka (M)
  • garść świeżego szpinaku (ok 70g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi, osuszyć na ręczniku. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem, skórką i sokiem z cytryny. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt.
Formę (u mnie 22x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka".
Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić na dwa blaty.

masa śmietankowo-serowa:

  • 300g twarogu mielonego (np z wiaderka) lub jogurtu greckiego
  • 300ml śmietanki 30%
  • 100ml mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką)
  • 4 łyżki cukru
  • 300g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200g truskawek pokrojonych na pół 
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej


Śmietankę dobrze schłodzić (najlepiej przez kilkanaście godzin w lodówce), ubić.
Żelatynę namoczyć w mleku.
Twaróg zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać ze śmietanką.

Truskawki umyć, odszypułkować. Połowę zblendować, resztę pokroić w ćwiartki (lub na pół - w zależności od rozmiaru).

Mleko z żelatyną podgrzać ciągle mieszając, żeby żelatyna się rozpuściła. Do żelatyny dodać łyżkę masy śmietankowej, wymieszać. Miksując na wolnych obrotach żelatynę wlać do masy. Połowę masy odłożyć. Do pozostałej dodać zmiksowane i pokrojone truskawki, wymieszać.

Jeden blat ciasta umieścić w blaszce. Masę z truskawkami wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem, wyłożyć białą masę śmietankową, wyrównać wierzch. Na masie ułożyć połówki truskawek, delikatnie zatapiając je w masie. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa stężała.

Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, gdy wystygnie zalać truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego!

 

Szpinakowe ciasto z truskawkami

 

11 komentarzy:

  1. Śliczne i apetyczne. Szkoda, że nie mam już małych dzieci, bo to ciasto wygląda jak z bajki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że i na dorosłych zrobi wrażenie, sprawdzone:))

      Usuń
  2. Z truskawkami jeszcze go nie robiłam. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowite kolory... Wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne... przyznam, że ciasta szpinakowego jeszcze nie robiłam. Kusi. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. namawiam do zrobienia;) w rolce na ig pokazałam, jak zrobić je krok po kroku

      Usuń
  5. Fantastyczne ciacho, robi wrażenie i jem oczami. :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią spróbuję nie robiłam jeszcze takiego

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można dać szpinak mrożone? Ile? Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać mrożony szpinak, ale wcześniej trzeba go rozmrozić i odcisnąć wodę. Co do ilości - ok 150g mrożonego.

      Usuń

Drukuj