Swego czasu ciasto "leśny mech" robiło furorę w internetach:) Mnie nadal zaskakuje kolorem i bardzo lubię eksperymentować ze dodatkami. Tym razem zrobiłam wersję z truskawkami, a samo ciasto upiekłam w prostokątnej blaszce, żeby było bardziej podzielne. Wyszło bardzo smaczne i efektowne. Polecam!
Polecam również inne wersje szpinakowego ciasta:
Szpinakowe ciasto z truskawkami
Składniki:ciasto
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 3 jajka (M)
- garść świeżego szpinaku (ok 70g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z cytryny
- łyżka soku z cytryny
Formę (u mnie 22x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka".
Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić na dwa blaty.
masa śmietankowo-serowa:
- 300g twarogu mielonego (np z wiaderka) lub jogurtu greckiego
- 300ml śmietanki 30%
- 100ml mleka
- 4 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką)
- 4 łyżki cukru
- 300g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200g truskawek pokrojonych na pół
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Śmietankę dobrze schłodzić (najlepiej przez kilkanaście godzin w lodówce), ubić.
Żelatynę namoczyć w mleku.
Twaróg zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać ze śmietanką.
Truskawki umyć, odszypułkować. Połowę zblendować, resztę pokroić w ćwiartki (lub na pół - w zależności od rozmiaru).
Mleko z żelatyną podgrzać ciągle mieszając, żeby żelatyna się
rozpuściła. Do żelatyny dodać łyżkę masy śmietankowej, wymieszać. Miksując na wolnych obrotach żelatynę wlać do masy. Połowę masy odłożyć. Do pozostałej dodać zmiksowane i pokrojone truskawki, wymieszać.
Jeden blat ciasta umieścić w blaszce. Masę z truskawkami wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem, wyłożyć
białą masę śmietankową, wyrównać wierzch. Na masie ułożyć połówki truskawek, delikatnie zatapiając je w masie. Ciasto wstawić do lodówki, żeby
masa stężała.
Galaretkę rozpuścić w 400ml wody,
gdy wystygnie zalać truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż
galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego!
Śliczne i apetyczne. Szkoda, że nie mam już małych dzieci, bo to ciasto wygląda jak z bajki :-)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że i na dorosłych zrobi wrażenie, sprawdzone:))
Usuńale pycha!
OdpowiedzUsuńZ truskawkami jeszcze go nie robiłam. Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńJakie smakowite kolory... Wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne... przyznam, że ciasta szpinakowego jeszcze nie robiłam. Kusi. :)
OdpowiedzUsuńnamawiam do zrobienia;) w rolce na ig pokazałam, jak zrobić je krok po kroku
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Fantastyczne ciacho, robi wrażenie i jem oczami. :))
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję nie robiłam jeszcze takiego
OdpowiedzUsuńCzy można dać szpinak mrożone? Ile? Wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńMożna dać mrożony szpinak, ale wcześniej trzeba go rozmrozić i odcisnąć wodę. Co do ilości - ok 150g mrożonego.
UsuńZ chęcia spróbuję. Słyszałam że ciasta ze szpinaku są dobre
OdpowiedzUsuńzachęcam, to ciasto z pewnością zaskoczy kolorem, a smakuje pysznie;)
UsuńO tak! Pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam takie ciasto. Te wyrazy twarzy do dzisiaj widzę :D
OdpowiedzUsuńkolor zawsze i każdego zaskakuje:)
UsuńJak myślisz czy zamiast szpinaku wyjdzie mi ciasto jeśli dodam rukolę albo jarmuż?
OdpowiedzUsuńrukola ma bardzo charakterystyczny smak, jarmuż również. Nie dodawałabym ich do słodkiego ciasta
UsuńBardzo lubię te ciasto. Uświadomiłam sobie że dawno jego nie robiłam
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam tego ciasta. Jestem ciekawa jaka minę zrobi moje dziecko
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Sama nigdy nie robiłam tego ciasta
OdpowiedzUsuńSzkoda że truskawki już sie kończą, ale ciasto robi wrażenie pod względem wizualnym, ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńmożna zrobić je również z innymi owocami, np borówkami, malinami, jabłkami. Mrożone truskawki też mogą być:)
UsuńJa zawsze robiłam z granatem
OdpowiedzUsuńz granatem to taka klasyka;) ale z innymi owocami smakuje również pysznie. Robiłam też z jabłkami, borówkami, owocami leśnymi i truskawkami:)
UsuńA ja zrobię z borówkami :D taka mnie fantazja poniosła
OdpowiedzUsuńBedzie pysznie!
UsuńDawno nie robiłam tego ciasta. Aż ochota mnie naszła :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Pamiętam jak pierwszy raz je zrobiłam i powiedziałam że jest tam szpinak :D miny bezcenne
OdpowiedzUsuń