środa, 7 września 2022

Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami

 

Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami

Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami


 Czujecie już oddech jesieni? Chcąc zatrzymać lato na dłużej, upiekłam sernikową tartę z borówkami i brzoskwiniami. Pyszna! Można ją również upiec z innymi sezonowymi owocami, np malinami, jeżynami, jagodami...

Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:

 

Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami

Składniki
 

Spód:

  • 170g mąki
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody lub śmietany

 Przesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, wodę/śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm), wyłożyć nim formę, brzegi ściąć (można to zrobić wałkując ciasto po krawędziach formy). Resztki ciasta wykorzystałam do upieczenia tartaletek.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne (lub fasole), wstawić do nagrzanego piekarnika (190stC), piec 10 minut, następnie usunąć papier z kulkami i podpiec jeszcze przez 10 minut. 

Nadzienie:

  • 300g twarogu (może być z wiaderka)
  • 200ml jogurtu greckiego
  • 2 jajka + pozostałe białko
  • 120g cukru
  • 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200g borówek amerykańskich
  • 2 brzoskwinie 
Twaróg przetrzeć przez sito (jeśli używamy sera z wiaderka, nie trzeba go przecierać), zmiksować z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem, budyniem i jajkami.
Owoce umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Brzoskwinie pokroić.
Masę serową wylać na podpieczony spód, z wierzchu wyłożyć owoce. Wstawić do piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180stC. 
Upieczoną tartę wyjąc z piekarnika, ostudzić.
Smacznego!

Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami

1 komentarz:

Drukuj