
Kruche kawałki mięsa, esencjonalny sos na bazie czerwonego wina - to smak, który nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza. Wołowina z warzywami w stylu francuskim nawiązuje do kuchni francuskiej i łączy w sobie proste składniki oraz ideę slowcooking. To danie uświetni zarówno rodzinny obiad, jak i przyjęcie w nieco większym gronie.
Polecam również inne przepisy na pyszne mięsa 
- Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami
 - Burgery z wołowiną
 - Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina
 - pieczony gulasz z czekoladą
 - Chili con carne z wołowiną
 
Wołowina z warzywami w stylu francuskim  
Składniki (na 6 porcji):
- 1kg mięsa wołowego (u mnie karkówka, pręga bez kości)
 - 4-5 małych cebul lub szalotek
 - 2 marchewki
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 pomidory
 - 1 papryka
 - 1 papryczka chili
 - gałązka selera naciowego 
 - 250ml czerwonego wytrawnego wina
 - 350ml wody (lub bulionu warzywnego)
 - 3 łyżki sosu pieczeniowego
 - sól
 - pieprz 
 - pieprz ziołowy
 - smalec gęsi lub olej do smażenia
 - gałązka rozmarynu
 - kilka gałązek tymianku 
 - natka pietruszki
 
Mięso pokroi na większe kawałki.
Warzywa obrać. Marchew pokroić w słupki, cebulę w ćwiartki, paprykę w paski, pomidory w dużą kostkę, chili w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu, obsmażyć cebulę, dodać czosnek i marchew, smażyć aż lekko się zarumieni. Dodać paprykę, smażyć razem kilka minut. Warzywa przełożyć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć łyżkę smalcu, wyłożyć mięso i obsmażyć na brązowy kolor z każdej strony. Posypać pieprzem ziołowym. Dodać pomidory, chili i przesmażone warzywa, gałązki rozmarynu, tymianku i selera. Podlać winem i zagotować. Gotować na dużym ogniu ok minutę, następnie wlać gorącą wodę, dodać sos pieczeniowy, doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 2h. Mięso powinno być miękkie, kruche. W razie potrzeby podczas duszenia podlewać gorącą wodą, żeby składniki nie przypaliły się. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Wołowinę można przygotować w wolnowarze. Po przesmażeniu wszystkie składniki włożyć do wolnowara. Na patelnie wlać wino i wodę, zagotować, wlać do mięsa, przykryć, gotować 6h na pozycji high lub na pozycji low. 
Smacznego!  
 
 
 



Pysznie i do tego winko mniamm
OdpowiedzUsuńNo, rzeczywiście, mistrzowskie danie :-)
OdpowiedzUsuń