poniedziałek, 18 września 2023

Plecionki z powidłami i orzechami

 

Plecionki z powidłami i orzechami

Pamiętam rogaliki z powidłami, które piekła babcia. Spracowanymi rękami zagniatała puchate ciasto, a ja pomagałam jej zwijać rogaliki. Aromat drożdżowych zawijasów wypełniał cały dom i nie mogłam się doczekać, by sięgnąć po jeszcze gorący rogalik i zajadać go popijając mlekiem… Te wspomnienia zainspirowały mnie do upieczenia misternie zaplecionych bułeczek, a do nadzienia wykorzystałam powidła śliwkowe i mielone włoskie orzechy. Ten zapach przywołał najcieplejsze wspomnienia, a smak pozwolił zapomnieć o całym świecie i przenieść się do beztroskiej krainy dzieciństwa. Bardzo polecam!

Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:

 

Plecionki z powidłami i orzechami 

Składniki (na 6 sztuk):
300g mąki
15g drożdży
1/3 szklanki cukru
2 jajka
150ml mleka
50g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka oleju

nadzienie:
powidła śliwkowe
6 łyżek grubo zmielonych orzechów włoskich

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 kawałków, każdy rozwałkować na placek ok15x20cm, na połowie ciasta rozsmarować łyżkę powideł, posypać łyżką orzechów. Przykryć drugą połową, pokroić na 3 paski, zapleść warkocz, podwinąć końce i włożyć do kokilek.
Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z wierzchu posmarować białkiem i posypać perlistym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC (góra – dół z parą). Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić, żeby nieco przestygły.
Smacznego!

Plecionki z powidłami i orzechami

10 komentarzy:

  1. o jezu jakie pyszności, piękny blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, aromat świeżo pieczonych drożdżowych wypieków to czysta magia.
    Wspaniały widok.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają! Uwielbiam piec drożdżówki, a z takim nadzieniem jeszcze nie robiłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, od razu chciałoby się spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich nigdy nie robiłam. Bardzo chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne słodkie śniadanie. Jeszcze takich plecionek nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pysznie wyglądają. Nigdy nie robiłam takich bułek

    OdpowiedzUsuń

Drukuj