To są najlepsze jagodzianki jakie jadłam ever. Delikatne ciasto i mnóstwo jagodowego nadzienia. Tak bezwstydnie jagodowe, że obłęd! Słodkie, ale nieprzesłodzone. I ta chrupiąca migdałowa kruszonka... nawet gdy zmięknie następnego dnia (o ile coś zostanie), to i tak jest pyszna.
Koniecznie je upieczcie, póki jagody jeszcze są:)
Na moim instagramie pokazałam krótki film z robienia jagodzianek. Zapraszam!
Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:
- Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon
- Bułeczki z młodą kapustą
- Domowe lubelskie cebularze
- Strucla z orzechami
- Maślane rogale z makiem
- Jagodzianki z kruszonką
- Bułeczki z jabłkami i kruszonką
- Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką
Jagodzianki z kruszonką
Składniki (na 12 sztuk):
200ml mleka
20g drożdży
0,5 szklanki cukru
2 duże jajka
400g mąki luksusowej (typ 550)
50g masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
nadzienie:
1 litr jagód
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
kruszonka:
50g masła
20g mąki
60g mąki migdałowej
50g cukru
białko do posmarowania
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek) roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Jeśli używamy drożdży suchych, należy wymieszać je z mąką i dodać resztę składników. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno się kleiło do rąk, można dosypać trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
(u mnie zajęło to lekko ponad godzinę).
Jagody opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Jagody posypać cukrem i skrobią, wymieszać.
Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 12 kawałków. Każdy kawałek ciasta
spłaszczyć w dłoniach, na środek wyłożyć jagody (ok 2-3 łyżek), zlepić
brzegi i uformować bułeczkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać obok
siebie w odstępach. Przykryć
ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180stC. Do piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą, żeby wytworzyła się para (ja wstawiam puszkę po brzoskwiniach).
Składniki kruszonki rozetrzeć. Bułki posmarować białkiem, posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić na kratce przykryte ściereczką.
Smacznego!
Jagodzianki to dla mnie nr 1 wśród drożdżówek. <3
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńNajlepsze jak są takie świeże jeszcze ciepłe zaraz po wyjęciu z piekarnika.
OdpowiedzUsuńPiękne apetyczne jagodzianki z dużą ilością jagód. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sama jagodzianek. Muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńSuper!!!! pyszne niepowtarzalne jagodzianki warte uwagi i polecenia każdemu kto ma ochote na te pyszne buleczki.Znikaja szybko (Kubica sie nie zalapie hi)
OdpowiedzUsuń