niedziela, 21 sierpnia 2022

Jagodzianki z migdałową kruszonką

Jagodzianki z migdałową kruszonką
 
Jagodzianki z migdałową kruszonką

To są najlepsze jagodzianki jakie jadłam ever. Delikatne ciasto i mnóstwo jagodowego nadzienia. Tak bezwstydnie jagodowe, że obłęd! Słodkie, ale nieprzesłodzone. I ta chrupiąca migdałowa kruszonka... nawet gdy zmięknie następnego dnia (o ile coś zostanie), to i tak jest pyszna. 

Koniecznie je upieczcie, póki jagody jeszcze są:)

Na moim instagramie pokazałam krótki film z robienia jagodzianek. Zapraszam! 

Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:

Jagodzianki z kruszonką

Składniki (na 12 sztuk):
200ml mleka
20g drożdży
0,5 szklanki cukru
2 duże jajka
400g mąki luksusowej (typ 550)
50g masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej

nadzienie:
1 litr jagód
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej

kruszonka:
50g masła
20g mąki
60g mąki migdałowej
50g cukru
białko do posmarowania

Mleko podgrzać (ma być ciepłe, nie gorące!), wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. 

Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek) roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Jeśli używamy drożdży suchych, należy wymieszać je z mąką i dodać resztę składników. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno się kleiło do rąk, można dosypać trochę mąki.

Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie zajęło to lekko ponad godzinę).
Jagody opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Jagody posypać cukrem i skrobią, wymieszać.
Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 12 kawałków. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć w dłoniach, na środek wyłożyć jagody (ok 2-3 łyżek), zlepić brzegi i uformować bułeczkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać obok siebie w odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180stC. Do piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą, żeby wytworzyła się para (ja wstawiam puszkę po brzoskwiniach).
Składniki kruszonki rozetrzeć. Bułki posmarować białkiem, posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC.

Po upieczeniu studzić na kratce przykryte ściereczką.
Smacznego!

 

Jagodzianki z migdałową kruszonką

5 komentarzy:

  1. Jagodzianki to dla mnie nr 1 wśród drożdżówek. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze jak są takie świeże jeszcze ciepłe zaraz po wyjęciu z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne apetyczne jagodzianki z dużą ilością jagód. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam sama jagodzianek. Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj