Drożdżowe ciasto ma w sobie przedziwną moc - jego wyrabianie uspokaja, aromat przywołuje najcieplejsze wspomnienia, a smak pozwala zapomnieć o całym świecie. Być może dlatego tak bardzo lubię pracować z drożdżowym ciastem, bo gdy wkładam w niego serce, odwdzięcza się po trzykroć:)
Te bułeczki przygotowałam na wzór słynnych cinnabon z tą różnicą, że do nadzienia dodałam orzechy włoskie. Same w sobie bułeczki są leciutkie i puszyste, pachnące orzechami i cynamonem. Można polać je serowym kremem, tak jak podawane są cinnabony, a wtedy przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa;)
Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:
- Plecionki z powidłami i orzechami
- Bułeczki z młodą kapustą
- Domowe lubelskie cebularze
- Strucla z orzechami
- Jagodzianki z migdałową kruszonką
- Jagodzianki z kruszonką
- Bułeczki z jabłkami i kruszonką
- Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką
Orzechowe bułeczki z kremem
Składniki (na 12 sztuk):400g mąki
20g drożdży
1/3 szklanki cukru
2 duże jajka
200ml mleka
70g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka oleju
nadzienie:
2/3 szklanki mielonych orzechów (włoskie, laskowe)
2 łyżki kremu typu nutella
1 łyżeczka cynamonu
50ml śmietanki
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
krem:
50g miękkiego masła
1 opakowanie serka śmietankowego (120-135g)
2 łyżki mleka
2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropli esencji waniliowej
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Można również masło rozpuścić i przestudzić, a następnie dodać do ciasta.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Składniki nadzienia wymieszać, dosłodzić cukrem w razie potrzeby.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy rozwałkować na kwadrat 20cm, na cieście rozsmarować nadzienie, zwinąć jak roladę. Pokroić na 6 bułeczek.
Formę do pieczenia ok 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać w formie blisko siebie (3x4 sztuki*), przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z wierzchu posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC (góra - dół). Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić, żeby nieco przestygły.
Składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na jednolity krem. Jeśli krem będzie za gęsty, można dolać trochę mleka.
Ciepłe bułeczki polać kremem.
*piekłam w dwóch formach po 6 sztuk.
Smacznego!
już mam na nie ochotę!
OdpowiedzUsuń