środa, 6 września 2023

Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem

 

Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem


Bakłażany to moja wielka warzywna miłość! Tak wiele potraw można z nich przygotować, że mogłabym je jeść codziennie. Tym razem przygotowałam danie inspirowane przepisem na imam bayildi, ale zmieniłam nieco sposób pieczenia oraz dodałam więcej sera. Pychota!

Polecam również inne przepisy z bakłażanami:

Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem

Składniki:

  • 2 bakłażany (waga ok 800g)
  • 3 duże mięsiste pomidory (ok 700g)
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (dałam wędzoną)
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • szczypta ostrej papryki
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki i kolendry
  • opcjonalnie - uchco suneli (kozieradka błękitna) lub ziołowy pieprz
  • olej
  • 50g twardej mozzarelli
  • 50g fety

Bakłażany umyć, osuszyć, można obrać ze skórki w paski (zostawiając na przemian obrane i nieobrane pasy). Każdy bakłażan przekroić wzdłuż na pół i każdą połówkę naciąć w kratkę nie przecinając spodu. 

Posolić od środka i pozostawić na 20 minut. Następnie powstały sok osuszyć papierowym ręcznikiem. Bakłażany posmarować olejem lub oliwą z zewnątrz i w środku, ułożyć w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w temp. 200stC (termoobieg lub góra+dól). 

W tym czasie przygotować nadzienie. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w nieduże paski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć razem, dodać przyprawy: kumin, paprykę, wymieszać. Na patelnię dodać pomidory i paprykę, smażyć na dużym ogniu kilka minut, aż sok odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, uccho suneli, ostrą papryką. Dodać posiekaną bazylię, natkę pietruszki i kolendry (jeśli lubicie). 

Bakłażany wyjąć z piekarnika. Za pomocą widelca lub łyżki lekko ugnieść je po środku, żeby powstała łódeczka. Do środka włożyć nadzienie. Wstawić do piekarnika i piec ok 40-45 minut w temp. 180st. 

Mozzarellę zetrzeć, fetę pokruszyć. Bakłażany posypać serem i pozostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku. 

Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego! 


Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem


7 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam takiego bakłażana. Na pewno kiedyś spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie obiad tylko uczta! Pysznie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś nowego dla mnie. Bardzo chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bakłażany! To warzywo ma tyle możliwości kulinarnych, a Twoje zapiekane bakłażany wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze takich. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Bakłażany są świetne do zapiekania. Dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj