Okazuje się, że 8 października był dzień pierogów. Choć muszę przyznać, że taki dzień obchodzimy co najmniej kilka razy w roku i to o różnym smaku: z kapustą i grzybami, jagodami, z truskawkami, szpinakiem, z serem, bobem, z mięsem... A teraz pora na ruskie. Mam nadzieję, że genezę ich nazwy już wszyscy znają, więc unikniemy tu dyskusji😂
Pierogi ruskie to jedno z najbardziej ukochanych dań kuchni polskiej – miękkie, delikatne ciasto, kremowe nadzienie z ziemniaków i sera… Nie byłabym sobą, gdybym ich nie podrasowała. W tym przypadku sekretnym składnikiem okazał się wędzony twaróg. To mała zmiana, która sprawia, że znane pierogi smakują wyjątkowo.
Lecimy! Tzn lepimy!
Lecimy! Tzn lepimy!
Polecam również inne przepisy na sezonowe pierogi
- Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą
- Pierogi ze świdośliwą albo borówkami
- Pierogi ze szpinakiem
- Pierogi z botwiną i fetą
- Pełnoziarniste pierogi z truskawkami
Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem
Ciasto na ok 35 pierogów:- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Nadzienie:
- 400g ziemniaków
- 250g wędzonego twarogu
- 1 średnia cebula
- Świeżo mielony pieprz
- Sól
- Olej/smalec
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Ser i cebulę wymieszać z przestudzonymi ziemniakami, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować cienko, za pomocą szklanki lub obręczy wycinać krążki (u mnie 7cm), na każdy krążek nakładać nadzienie, dokładnie sklejając brzegi.
Pierogi wrzucać do wrzącej wody, gotować ok. 1-2 minuty po wypłynięciu. Podawać okraszone cebulą z boczkiem, palonym masłem z szałwią albo ze śmietaną – kto jak woli.
Jeśli lubisz intensywniejszy aromat, możesz dodać do farszu szczyptę wędzonej papryki albo drobno posiekany szczypiorek.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz