czwartek, 1 listopada 2018

Strucla drożdżowa z orzechami



Rozpieszcza nas ta jesień. Chłodne dni poszły w zapomnienie i wydaje się, że tak słonecznego października nie było dobrych kilkanaście lat. A jaki będzie listopad? Oby nie ponury, bo wtedy energia ulatnia się ze mnie w okamgnieniu. Na chłodniejsze wieczory mam sposób - kubek rozgrzewającej herbaty albo kakao, kawałek drożdżowego ciasta - i życie od razu nabiera smaku.
Strucla drożdżowa z orzechami wyjątkowo wpisuje się w jesienną aurę, a swoim smakiem osłodzi każdy listopad (a nawet i całą zimę:)


Strucla drożdżowa z orzechami

Składniki:
350g mąki
15g drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
180ml mleka
50g masła
1 łyżka oleju

nadzienie:
2/3 szklanki mielonych orzechów (włoskie, laskowe)
2 łyżki kremu typu nutella
1 łyżeczka esencji migdałowej
50ml śmietanki
1 łyżka cukru (opcjonalnie)





Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Keksówkę 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki nadzienia wymieszać, dosłodzić cukrem w razie potrzeby. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat 30cm, na cieście rozsmarować nadzienie, zwinąć jak roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód. Struclę przełożyć do keksówki, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z wierzchu posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC (góra - dół). Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo fajna strucla. muszę kiedyś upiec.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę pysznie wygląda ta strucla. Przepis nie jest taki trudny, więc chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj