piątek, 22 marca 2024

Polędwiczka faszerowana białą kiełbasą w chrupiącej otoczce

 

Polędwiczka faszerowana białą kiełbasą w chrupiącej otoczce

 Oto kolejny przepis autorstwa Dominika Moskalenki, który przygotowaliśmy podczas warsztatów z Sokołów.S.A.

Polędwiczka faszerowana białą kiełbasą w chrupiącej otoczce z panko i parmezanu
z puree z serem wędzonym i blanszowanymi marchewkami


Składniki na polędwiczki:

  • 2 surowe polędwiczki wieprzowe
  • 4 pętka kiełbasy białej surowej Extra Sokołów
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki panierki panko
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • olej w sprayu lub 2 łyżki zwykłego oleju
  • sól, pieprz


Składniki na puree ziemniaczano-serowe:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 200 g wędzonego sera
  • sól


Składniki na blanszowane marchewki:

  • ½ kg młodych marchewek z nacią
  • 2 łyżki masła
  • łyżka bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyszczamy z błony i odkrajamy brzegi (po około 3 cm z każdej strony), następnie polędwiczki rozcinamy ostrym nożem wzdłuż tak, aby uzyskać jeden duży prostokątny płat. Kiełbasę układamy na płatach polędwiczek. Całość solimy i pieprzymy, po czym zawijamy w roladkę i ponownie doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz. Polędwiczki obtaczamy w mące, w jajku, a na końcu w panierce panko wymieszanej z parmezanem.
Obtoczone polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i spryskujemy olejem w sprayu (zamiast oleju w sprayu mięso możemy delikatnie natrzeć zwykłym olejem). Pieczemy w temperaturze 170°C około 30 minut. Mięso w środku powinno mieć nie mniej niż 75°C.

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy masło, gorące mleko i tarty wędzony ser. Całość łączymy w jednolita masę i solimy do smaku.

Marchewki myjemy i blanszujemy (wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy minutę, po czym przekładamy do zimnej wody i zostawiamy na minutę). Następnie na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bulion wołowy i mieszamy, tworząc emulsję, do której wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.

Polędwiczki kroimy na porcje i podajemy z puree ziemniaczanym i blanszowanymi marchewkami. 

 

Zdjęcia pochodzą od organizatora warsztatów.


9 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje, jak w restauracji. Na pewno to pyszna potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na święta to świetna propozycja. Nigdy nie robiłam takich polędwiczek. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wygląda naprawdę wyjątkowo i z pewnością dostarcza niezwykłych doznań smakowych. :) Idealne danie na wykwintny rodzinny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda ta potrawa. Nigdy nie robiłam polędwiczek wieprzowych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. Polędwiczek wieprzowych nie umiem zrobić tak ładnych i smacznych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis i bardzo inspirujące, eleganckie podanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, wygląda przepysznie! Wypróbuję na pewno na specjalną okazję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się smacznie. Nigdy nie widziałam tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno warto spróbować. Nigdy nie widziałam tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj