piątek, 22 marca 2024

Polędwiczka faszerowana białą kiełbasą w chrupiącej otoczce

 

Polędwiczka faszerowana białą kiełbasą w chrupiącej otoczce

 Oto kolejny przepis autorstwa Dominika Moskalenki, który przygotowaliśmy podczas warsztatów z Sokołów.S.A.

Polędwiczka faszerowana białą kiełbasą w chrupiącej otoczce z panko i parmezanu
z puree z serem wędzonym i blanszowanymi marchewkami


Składniki na polędwiczki:

  • 2 surowe polędwiczki wieprzowe
  • 4 pętka kiełbasy białej surowej Extra Sokołów
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki panierki panko
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • olej w sprayu lub 2 łyżki zwykłego oleju
  • sól, pieprz


Składniki na puree ziemniaczano-serowe:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 200 g wędzonego sera
  • sól


Składniki na blanszowane marchewki:

  • ½ kg młodych marchewek z nacią
  • 2 łyżki masła
  • łyżka bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyszczamy z błony i odkrajamy brzegi (po około 3 cm z każdej strony), następnie polędwiczki rozcinamy ostrym nożem wzdłuż tak, aby uzyskać jeden duży prostokątny płat. Kiełbasę układamy na płatach polędwiczek. Całość solimy i pieprzymy, po czym zawijamy w roladkę i ponownie doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz. Polędwiczki obtaczamy w mące, w jajku, a na końcu w panierce panko wymieszanej z parmezanem.
Obtoczone polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i spryskujemy olejem w sprayu (zamiast oleju w sprayu mięso możemy delikatnie natrzeć zwykłym olejem). Pieczemy w temperaturze 170°C około 30 minut. Mięso w środku powinno mieć nie mniej niż 75°C.

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy masło, gorące mleko i tarty wędzony ser. Całość łączymy w jednolita masę i solimy do smaku.

Marchewki myjemy i blanszujemy (wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy minutę, po czym przekładamy do zimnej wody i zostawiamy na minutę). Następnie na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bulion wołowy i mieszamy, tworząc emulsję, do której wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.

Polędwiczki kroimy na porcje i podajemy z puree ziemniaczanym i blanszowanymi marchewkami. 

 

Zdjęcia pochodzą od organizatora warsztatów.


8 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje, jak w restauracji. Na pewno to pyszna potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na święta to świetna propozycja. Nigdy nie robiłam takich polędwiczek. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wygląda naprawdę wyjątkowo i z pewnością dostarcza niezwykłych doznań smakowych. :) Idealne danie na wykwintny rodzinny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda ta potrawa. Nigdy nie robiłam polędwiczek wieprzowych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. Polędwiczek wieprzowych nie umiem zrobić tak ładnych i smacznych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis i bardzo inspirujące, eleganckie podanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, wygląda przepysznie! Wypróbuję na pewno na specjalną okazję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się smacznie. Nigdy nie widziałam tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj