czwartek, 21 marca 2024

Wielkanocna zupa chrzanowa

Wielkanocna zupa chrzanowa
 

 Warsztaty z marką Sokołów S.A. to zawsze dobrze spędzony czas, świetna zabawa, wyśmienite jedzenie. Tym razem zostałam zaproszona na wielkanocną edycję warsztatów, a gościem specjalnym wydarzenia były panie z KGW Korniczanki. 

Na początku tradycyjnie przywitano nas pysznym śniadaniem, a później pod okiem pań wykonaliśmy ozdobne koszyczki wielkanocne. panie opowiadały również o tradycjach oraz symbolice wielkanocnej ich wsi, która leży na pograniczu trzech województw. 

W dalszej części spotkania udaliśmy się do kuchni, gdzie przygotowaliśmy kilka potraw, które idealnie pasują do wielkanocnego menu. Dominik Moskalenko zaproponował zupę chrzanową z białą kiełbasą i jajkiem przepiórczym, rolady z polędwiczki z białą kiełbasą w chrupiącej otoczce. Natomiast Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Korniczanki przygotowały pasztet mięsny z Kornicy oraz kornickie jajka faszerowane. Czy muszę dodawać, że wszystko smakowało wyśmienicie?;)

Dziękuję bardzo Organizatorom za zaproszenie i przesłane zdjęcia. 





 

Poniżej przedstawiam przepisy na zupę, natomiast w kolejnych dniach opublikuję przepisy na pozostałe dania.

Wielkanocna zupa chrzanowa


Składniki (na 8 porcji):

  • ½ opakowania kiełbasy białej Naturrino Sokołów
  • opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
  • 2,5 l wody
  • opakowanie bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g chrzanu śmietankowego
  • 50 g chrzanu ostrego
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 200 g grzanek ziołowych lub czosnkowych w kostce
  • 8 jajek przepiórczych

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy bulion i podgrzewamy do momentu roztopienia. Do miski wsypujemy mąkę i roztrzepujemy ze śmietanką oraz dwiema łyżkami gorącego bulionu. Całość zawiesiny dodajemy do garnka z bulionem, cały czas mieszając. Następnie dodajemy chrzan i doprawiamy solą i pieprzem oraz dwiema szczyptami majeranku. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.

Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy na patelni 2 minuty. Następnie dodajemy 2 małe cebule pokrojone w drobną kostkę, szczyptę majeranku oraz 2 duże przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy do momentu, aż cebula zmięknie. W tym czasie gotujemy jajka przepiórcze (około 3 minuty). Na drugiej patelni smażymy chipsy z plastrów boczku.

Zupę podajemy z kiełbasą, grzankami, jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku.

 



 

Zdjęcia potraw pochodzą od organizatora

5 komentarzy:

  1. Dla mnie to coś nowego. Chętnie spróbuję. Zawsze robiłam barszcz biały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne warsztaty, chętnie bym wzięła udział w takich. Zupa chrzanowa zapowiada się znacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie, że mogłaś wziąć udział w takich warsztatach pełnych smaku i tradycji. Zupa chrzanowa prezentuje się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zupa musi być pyszna. Warsztaty kulinarne to super sprawa, można się nauczyć czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się zapowiada. Chętnie bym spróbowała tej zupy.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj