wtorek, 12 marca 2024

Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami

Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami
Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami

Marzyły mi się drożdżówki w typie cynamonek, takie misternie wywijane, z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Lecz nie od dziś wiadomo, że kobieta zmienną jest i gdy doszło do pieczenia, pomyślałam, że jednak mam chęć na nadzienie czekoladowo-orzechowe. I to był bardzo dobry wybór - drożdżówki z czekoladą i orzechami smakują wybornie!

Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:

 

 Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami

Składniki (na 9 sztuk):
300g mąki
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
150ml mleka
50g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka oleju

nadzienie:
0,5 szklanki mielonych orzechów (włoskie, laskowe)
2-3 łyżki kremu czekoladowego ze słoika
1 łyżeczka cynamonu
50ml śmietanki lub mleka

kruszonka:
30g masła
50g mąki
30g cukru

opcjonalnie: biała czekolada lub lukier do polania

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło.

Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć od miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).

Składniki nadzienia wymieszać na pastę. 

Składniki kruszonki rozetrzeć. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 30x40cm, na połowie ciasta rozsmarować nadzienie, przykryć drugą połową, pokroić w paski. Każdy pasek skręcić i zwinąć, formując drożdżówki. Sposób formowania pokazałam na filmie na moim instagramie.

Bułeczki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z wierzchu posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20minut w temp. 170stC (góra - dół, można na dno piekarnika wstawić puszkę z gorącą wodą). Upieczone drożdżówki wyjąć z piekarnika, można polać czekoladą lub lukrem i odstawić, żeby nieco przestygły.
Smacznego! 


Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami

10 komentarzy:

  1. Co można dodać zamiast orzechów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można posmarować samą czekoladą, albo masą z masła, cukru i cynamonu, może też być gęsty dżem lub powidła, masa makowa.

      Usuń
  2. Cudowne! Już wyobrażam sobie ich aromat unoszący się w kuchni... 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie i pysznie. Chciałabym spróbować taką bułeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze takich drożdżówek. Przepis prosty, więc na pewno się udadzą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha 😍 Nie przeszła bym obok niej obojętnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie! Czekolada i orzechy to duet, który zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne drożdżówki i z pewnością smakują wyśmienicie. Zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha😍 czekolada i orzechy to idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam domowych drożdżówek. Twoje wyszły pięknie na pewno są smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj