Marzyły mi się drożdżówki w typie cynamonek, takie misternie wywijane, z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Lecz nie od dziś wiadomo, że kobieta zmienną jest i gdy doszło do pieczenia, pomyślałam, że jednak mam chęć na nadzienie czekoladowo-orzechowe. I to był bardzo dobry wybór - drożdżówki z czekoladą i orzechami smakują wybornie!
Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:
- Plecionki z powidłami i orzechami
- Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon
- Bułeczki z młodą kapustą
- Domowe lubelskie cebularze
- Strucla z orzechami
- Jagodzianki z migdałową kruszonką
- Jagodzianki z kruszonką
- Bułeczki z jabłkami i kruszonką
- Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką
Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami
Składniki (na 9 sztuk):
300g mąki
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
150ml mleka
50g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka oleju
nadzienie:
0,5 szklanki mielonych orzechów (włoskie, laskowe)
2-3 łyżki kremu czekoladowego ze słoika
1 łyżeczka cynamonu
50ml śmietanki lub mleka
kruszonka:
30g masła
50g mąki
30g cukru
opcjonalnie: biała czekolada lub lukier do polania
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!)
mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15
minut.
Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta) roztrzepać z cukrem,
wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto,
pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć od miski, przykryć ściereczką i
odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej
podwoić objętość).
Składniki nadzienia wymieszać na pastę.
Składniki kruszonki rozetrzeć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok 30x40cm, na połowie ciasta rozsmarować nadzienie, przykryć drugą połową, pokroić w paski. Każdy pasek skręcić i zwinąć, formując drożdżówki. Sposób formowania pokazałam na filmie na moim instagramie.
Bułeczki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i
pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem z
wierzchu posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec ok 20minut w temp. 170stC (góra - dół, można na dno piekarnika wstawić puszkę z gorącą wodą). Upieczone drożdżówki wyjąć z piekarnika, można polać czekoladą lub lukrem i odstawić, żeby nieco
przestygły.
Smacznego!
Co można dodać zamiast orzechów?
OdpowiedzUsuńmożna posmarować samą czekoladą, albo masą z masła, cukru i cynamonu, może też być gęsty dżem lub powidła, masa makowa.
UsuńCudowne! Już wyobrażam sobie ich aromat unoszący się w kuchni... 😋
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i pysznie. Chciałabym spróbować taką bułeczkę.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich drożdżówek. Przepis prosty, więc na pewno się udadzą.
OdpowiedzUsuńPycha 😍 Nie przeszła bym obok niej obojętnie.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Czekolada i orzechy to duet, który zawsze się sprawdza.
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżówki i z pewnością smakują wyśmienicie. Zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńPycha😍 czekolada i orzechy to idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam domowych drożdżówek. Twoje wyszły pięknie na pewno są smaczne.
OdpowiedzUsuń