sobota, 22 lutego 2025

Chałka domowa z kruszonką

 

Chałka domowa z kruszonką


Nic tak nie przyciąga jak zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Szczególnie gdy za chwile z pieca wyskakuje rumiana puchata chałka!Ta chałka jest bezproblemowa - z ciastem przyjemnie się pracuje, a po upieczeniu chałka jest miękka, lekka i długo zachowuje świeżość (choć raczej istnieje ryzyko, że zostanie zjedzona jeszcze ciepła;) 

Na moim instagramie pokazałam sposób zaplatania ciasta.

Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:

 

Chałka domowa z kruszonką

Składniki:

zaczyn:

  • 100g mąki
  • 200ml mleka 
  • 15g drożdży świeżych (lub 5g instant)
  • łyżeczka cukru

ciasto:

  • 320g mąki + do podsypywania
  • 30g cukru z wanilią (albo zwykły cukier +1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • szczypta soli  
  • 2 duże jajka
  • 60g masła 
  • 2 łyżki oleju
  • do posypania: mak, sezam, kruszonka (wg uznania)

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać ciepłym mlekiem (nie gorącym!) i mąką, odstawić na ok 20 minut. Wyrośnięty zaczyn przypomina pianę.

Jajka roztrzepać (2 łyżki wlać do miseczki i zachować do posmarowania chałki), wymieszać z cukrem i solą, dodać zaczyn, wsypać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło i olej. Z ciasto uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, po godzinie ciasto odgazować, lekko ugniatając. Przykryć i pozostawić jeszcze na godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki. Ja podzieliłam na 8 i zrobiłam 2 chałki. Z każdego kawałka uformować kulkę i odstawić na ok 10-15 minut, następnie rozwałkować i zwinąć w rulon, zrobić wałek i zapleść chałki. U mnie splot zegarowy: 12-5, 6-12, 9-4, 3-8.

Uplecione chałki przenieść na blachę, przykryć i odstawić do wyrośnięta na ok 30 minut (lub do podwojenia objętości).
Piekarnik nagrzać do 175stC (góra+dół), na dno wstawić naczynie z gorącą woda. Chałki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, makiem lub kruszonką. 

Wstawić do piekarnika, piec ok 30 minut. Jeśli z podanych składników robimy 1 dużą chałkę, to czas pieczenia będzie ok 35 minut.

Upieczoną chałkę położyć na kratce, przykryć ściereczka i pozostawić do ostudzenia. 

Smacznego! 


Chałka domowa z kruszonką


 

7 komentarzy:

  1. Nie robiłam nigdy chałki. Twoja wygląda pięknie, na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatni raz chałkę jadłam w dzieciństwie. Chętnie bym spróbowała ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła Ci idealnie. Ja jeszcze nigdy nie piekłam chałki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam chałkę. Kiedyś uwielbiałam ten wypiek

    OdpowiedzUsuń
  5. Miękka, pachnąca i pięknie wypieczona, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota! Chętnie skorzystam ze spradzonego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się prezentuje. Domowa chałka smakuje o niebo lepiej niż ta ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj