Pewnego dnia zabrakło w domu chleba. Czekać na wyrastanie zakwasu i wyrabianie ciasta nie miałam ochoty, ale zato bardzo chciałam spróbować czegoś nowego. Postanowiłam więc, że upiekę ciabatty. Okazały się strzałem w 10! I co ciekawe, jedna, która jakimś cudem przetrwała, na 3 dzień wciąż była miękka. Przy następnym podejściu dodałam kilka suszonych pomidorów:)
Lubię je za rustykalny wygląd, nieregularne kształty i te dziury w środku:)
Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:
- Prosta drożdżowa chałka
- Chałka waniliowa
- Chałka litewska
- Chleb francuski wiejski na drożdżach
- Chleb pszenny - baton
- Ciabatta
- Maślane rogale z makiem
- Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni
- Bułki z siemieniem lnianym
- Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach)
- Nocne kajzerki
Bułki jak ciabatta
Składniki:
- 250g mąki pszennej chlebowej (albo typ 650)
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 235ml wody
- 5g świeżych drożdży
- 5g cukru
- 5g soli
- 10ml oliwy
- opcjonalnie kilka suszonych pomidorów
Zaczyn: wymieszać 100ml wody, drożdże, cukier i 100g mąki, przykryć folią i odstawić do lodówki na 10-12h.
Pozostałą wodę, oliwę, sól i zaczyn wymieszać, wsypać mąkę, wymieszać, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wyrobić (można za pomocą robota). Ciasto będzie luźne, lekko klejące. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut. Na ciasto wyłożyć pokrojone suszone pomidory, zrobić rozciąganie i składanie, odstawić na 30 minut. Rozciągane i składanie powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Odstawić do wyrastania. Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłożyć delikatnie na mocno podsypany mąką blat (np semoliną). Z wierzchu również oprószyć mąką.
Rozciągnąć delikatnie na placek ok 25x25cm. Pokroić na 6 bułek i za pomocą skrobki przenieść je na papier do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać z blachą w środku do temp. 230stC. Wyrośnięte ciabatty przenieść razem z papierem na łopacie na blachę. Piekarnik spryskać wodą i jeśli nie ma funkcji "para", to wstawić na dno brytfankę z gorącą wodą. Piec z parą ok 15-18 minut w temp 230stC.
Smacznego!
Super pomysł. Bułki wyglądają pysznie, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam żadnych bułek. Chętnie bym takie zrobiła.
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy ciabat. Te bułki wyglądają pysznie idealne na śniadanie.
OdpowiedzUsuń