czwartek, 11 lipca 2013

Faszerowane patisony



W ogródku na wsi są już młode warzywa - cukinie, ziemniaki, marchewka, buraczki i oczywiście patisony. Tym razem w wersji wege - faszerowane warzywami i serkiem. Pyszny obiad!




9 młodych patisonów
1 duża cebula
1 mięsisty pomidor
1 topiony serek (ziołowy)
2 ząbki czosnku
1 papryka
Zioła, sól
Olej (użyłam Rapso)
Ser żółty do posypania


Patisony umyć, odkroić nóżki i wydrążyć środek, pozostawiając ok 0,5 cm boczki. Wydrążone środki i pozostałe warzywa pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Cebule i paprykę osobno krótko podsmażyć na oleju. Wszystkie warzywa wymieszać z ziołami, serkiem i czosnkiem. Do środka patisonów włożyć mieszankę warzyw. Posypać serem. Poukładać w żaroodpornym naczyniu, zapiec w piekarniku ok. 30 minut. 



poniedziałek, 8 lipca 2013

Truskawkowe ciasto z bezą

Kolejne ciasto z truskawkami. Nie mogło być inaczej - truskawki już się kończą, a ja mam ciągle niedosyt;) Ciasto jest pyszne! Słodkie w sam raz, z chrupiącą bezą (połowę zjedliśmy na ciepło). Spróbuję zrobić je z jabłkami lub śliwkami w sezonie.





3 żółtka
1szkl. mąki + 1 łyżka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
150g masła
1 łyżka śmietany
0,5 łyżeczki proszku
Wyrobić ciasto, rozwałkować cienko i wykleić nim blaszkę wyłożoną papierem (22x33cm), podpiec ok. 10-15 minut do zarumienienia.

2 szklanki pokrojonego rabarbaru
0,5 szklanki cukru
2 szklanki truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Rabarbar wymieszać z cukrem, poddusić do miękkości na patelni, dodać pokrojone truskawki. Mąkę ziemniaczanką wymieszać z kilkoma łyżkami wody, dodać do owoców, zagotować, mieszając, aż zgęstnieje.

3 białka
4 łyżki cukru
Łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier i dodać sok z cytryny.

Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce, na wierzchu wyłożyć pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut.


czwartek, 4 lipca 2013

Jogurtowe ślimaczki z pietruszką i fetą



Puszyste, mięciutkie, aromatyczne bułeczki. W sam raz na drugie śniadanie lub zamiast kromki chleba do sałatki. Ciasto podczas wyrabiania jest elastyczne i miękkie, dobrze się z nim pracuje.



0,5kg mąki pszennej (typ 500)
20g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
1 jajko
50g masła
3 łyżki oleju (użyłam Rapso)

Mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jogurt rozmieszać z jajem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę, roztopione i przestudzone masło i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Z podanego wyżej ciasta robię wytrawne bułeczki-ślimaczki z ziołami lub serem.
Nadzienie:
50g masła
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
100g sera typu feta

sezam do posypania (użyłam Kresto)

Czosnek posiekać drobniutko, wymieszać z miękkim masłem. Pietruszkę posiekać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować cieniutko czosnkowym masłem, posypać pietruszką, pokrojonym w kostkę serem, zwinąć w roladę. Roladę pokroić na kawałki ok. 4cm szerokości, każdy kawałek włożyć do foremki na muffinki, przykryć ściereczką do napuszenia.
Piec ok. 20 minut w temp. 180st.

wtorek, 2 lipca 2013

Letni owocowy tort



Pomysł na tort na jogurtowym muffinkowym cieście miałam już dawno, zastanawiam się tylko nad przełożeniem i nietypową dekoracją. Pomysł podpatrzyłam na blogu mojewypieki.pl.
Proste ciasto - na zasadzie muffinkowego - czyli osobne wymieszanie suchych i mokrych składników i połączenie ich. Do przełożenia blatów zrobiłam lekki twarogowy krem oraz owocową frużelinę, która okazała się bardzo smaczna i idealnie pasująca do tego ciasta.
Tort pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!

Ciasto:
4 jaja
2/3 szklanki oleju (użyłam Rapso)
200ml jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać z proszkiem i sodą, dodać kakao, wymieszać.
Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, olej, wymieszać. Dodać suche składniki i połączyć wszystko z pomocą łyżki (mogą pozostać grudki). Ciasto wylać do formy o średnicy 22cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut w temp. 170st., sprawdzić patyczkiem.
Upieczone ciasto wystudzić.
Wyrośniętą górkę odkroić, pokruszyć. Resztę ciasta przekroić na dwa blaty.  

Krem:
300g serka mielonego trzykrotnie
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Sok z połowy cytryny

Likier cytrynowy do nasączenia blatów
Owoce do dekoracji (u mnie: truskawki, poziomki, jagody, porzeczki, czereśnie)

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem.

Frużelina owocowa:
350g owoców: truskawki, porzeczki, wiśnie, maliny
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
Owoce umyć, ew. wypestkować. Wymieszać z cukrem.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do owoców, wymieszać szybko. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (najlepiej na noc).

Jeden blat tortu nasączyć likierem, wyłożyć połowę kremu, na krem połowę frużeliny, przykryć drugim blatem, nasączyć likierem, wyłożyć resztę kremu i frużeliny. Posypać pokruszonym ciastem. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.


poniedziałek, 1 lipca 2013

Pieczone ziemniaki

Młode ziemniaczki pieczone w piekarniku z dodatkiem rozmarynu. Warto było poświęcić trochę czasu na oskrobanie tych najmniejszych:) Pysznie przypieczone skórki i mięciutkie wnętrze... Zajadaliśmy je z ogórkowo-koperkowym sosem jogurtowym. Polecam!



1 kg młodych ziemniaków
1 łyżeczka soli
kilka listków rozmarynu
Olej (użyłam oleju rzepakowego Rapso)


Ziemniaki umyć, oskrobać skórki lub dobrze wyszorować. Blachę do pieczenia polać olejem, wyłożyć ziemniaki, lekko posolić, posypać rozmarynem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 180st.C. W trakcie pieczenia można odwrócić ziemniaki, potrząsając lekko blaszką.