czwartek, 4 lipca 2013

Jogurtowe ślimaczki z pietruszką i fetą



Puszyste, mięciutkie, aromatyczne bułeczki. W sam raz na drugie śniadanie lub zamiast kromki chleba do sałatki. Ciasto podczas wyrabiania jest elastyczne i miękkie, dobrze się z nim pracuje.



0,5kg mąki pszennej (typ 500)
20g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
1 jajko
50g masła
3 łyżki oleju (użyłam Rapso)

Mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jogurt rozmieszać z jajem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę, roztopione i przestudzone masło i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Z podanego wyżej ciasta robię wytrawne bułeczki-ślimaczki z ziołami lub serem.
Nadzienie:
50g masła
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
100g sera typu feta

sezam do posypania (użyłam Kresto)

Czosnek posiekać drobniutko, wymieszać z miękkim masłem. Pietruszkę posiekać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować cieniutko czosnkowym masłem, posypać pietruszką, pokrojonym w kostkę serem, zwinąć w roladę. Roladę pokroić na kawałki ok. 4cm szerokości, każdy kawałek włożyć do foremki na muffinki, przykryć ściereczką do napuszenia.
Piec ok. 20 minut w temp. 180st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj