Jeśli lubicie proste, a zarazem efektowne obiady, to ten przepis jest strzałem w 10-kę. Mini klopsiki z wołowiny – soczyste jak burgery, w aromatycznym sosie z boczniakami to świetne połączenie kuchni domowej z odrobiną azjatyckich inspiracji. Podane z lekkim sypkim ryżem tworzą idealne danie na obiad.
Ten przepis na mini klopsiki wołowe w sosie z boczniakami z ryżem jest:
-
szybki i łatwy w przygotowaniu,
-
idealny na rodzinny obiad,
-
pełen smaku i aromatu,
-
inspirowany kuchnią azjatycką w prostym wydaniu.
- Kurczak po koreańsku
Domowa chińszczyzna z indykiem i makaronem
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym
Wołowe mini klopsiki w sosie z boczniakami z ryżem
Składniki (na 4 porcje):
Na klopsiki:
- 400 g mielonej wołowiny (można użyć gotowych surowych burgerów)
- sól i świeżo mielony pieprz
Na sos:
- 1 cebula szalotka, pokrojona w dużą kostkę
- 250g boczniaków, pokrojonych w paski
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 0,5cm korzenia imbiru, posiekanego drobno
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 3 łyżki wody (do zagęszczenia)
-
250 g ryżu (biały, jaśminowy lub basmati)
Przygotowanie
Wołowinę dopraw solą i pieprzem, wyrób krótko, formując małe kuleczki
wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż klopsiki
ze wszystkich stron, aż się zarumienią. Odsuń na bok.
Na patelnię wrzuć cebulę, boczniaki. Rozmieszaj ketchup,
ocet, sos sojowy, miód, czosnek, imbir, skrobię i wodę. Wymieszaj i
gotuj kilka minut, aż smaki się połączą i sos lekko zgęstnieje.
Duś pod przykryciem 10 minut na małym ogniu, żeby wchłonęły aromaty
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj go z porcją klopsików w sosie i posyp świeżą kolendrą, pietruszką lub szczypiorkiem.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę chili lub sosu sriracha
- Boczniaki możesz zastąpić pieczarkami lub portobello – smak sosu pozostanie intensywny
- Wołowinę możesz częściowo zastąpić wieprzowiną – klopsiki będą bardziej miękkie.
- Sos świetnie sprawdzi się także z makaronem ryżowym zamiast ryżu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz