wtorek, 2 września 2025

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

 

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Uwielbiam sezonowe przepisy, szczególnie te, w których mogę wykorzystać świeże owoce prosto z sadu. Wrzesień to dla mnie przede wszystkim czas na śliwki, dlatego dziś proponuję szybkie i pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami. To idealny przepis na domowy deser – wilgotne, puszyste i pełne owocowego aromatu.

Ciasto przygotujesz dosłownie w kilka minut – wystarczy wymieszać składniki łyżką, dodać pokrojone śliwki i wstawić do piekarnika. To wypiek, który zawsze się udaje, a co najważniejsze – możesz go łatwo modyfikować, zastępując śliwki innymi sezonowymi owocami, np. malinami, borówkami czy jabłkami.

To jogurtowe ciasto świetnie sprawdzi się na podwieczorek, do kawy albo jako słodki poczęstunek dla gości. Jeśli szukasz prostego przepisu na ciasto ze śliwkami, które nie wymaga miksera ani specjalnych umiejętności, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Polecam każdemu, kto lubi szybkie, domowe wypieki z owocami!

 

Polecam również  inne przepisy na ciasta ze śliwkami:

 

Jogurtowe ciasto ze śliwkami 

Składniki:

  • 170g jogurtu greckiego
  • 150g roztopionego masła (dałam na pół z olejem)
  • 150g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 3 jajka
  • 270g mąki (typ 450 lub 500)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5kg śliwek

 Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Jeśli owoce są duże, przekroić na ćwiartki, węgierki wystarczy na pół.

Wymieszać jajka, cukier, rum, roztopione i przestudzone masło, jogurt. Wsypać mąkę z soda i proszkiem, wymieszać. Dodać śliwki, wmieszać je w ciasto.Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, z wierzchu można posypać cynamonowym cukrem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50minut w temperaturze 175stC do suchego patyczka.

Smacznego!  

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz