wtorek, 2 lipca 2013

Letni owocowy tort



Pomysł na tort na jogurtowym muffinkowym cieście miałam już dawno, zastanawiam się tylko nad przełożeniem i nietypową dekoracją. Pomysł podpatrzyłam na blogu mojewypieki.pl.
Proste ciasto - na zasadzie muffinkowego - czyli osobne wymieszanie suchych i mokrych składników i połączenie ich. Do przełożenia blatów zrobiłam lekki twarogowy krem oraz owocową frużelinę, która okazała się bardzo smaczna i idealnie pasująca do tego ciasta.
Tort pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!

Ciasto:
4 jaja
2/3 szklanki oleju (użyłam Rapso)
200ml jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać z proszkiem i sodą, dodać kakao, wymieszać.
Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, olej, wymieszać. Dodać suche składniki i połączyć wszystko z pomocą łyżki (mogą pozostać grudki). Ciasto wylać do formy o średnicy 22cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut w temp. 170st., sprawdzić patyczkiem.
Upieczone ciasto wystudzić.
Wyrośniętą górkę odkroić, pokruszyć. Resztę ciasta przekroić na dwa blaty.  

Krem:
300g serka mielonego trzykrotnie
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Sok z połowy cytryny

Likier cytrynowy do nasączenia blatów
Owoce do dekoracji (u mnie: truskawki, poziomki, jagody, porzeczki, czereśnie)

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem.

Frużelina owocowa:
350g owoców: truskawki, porzeczki, wiśnie, maliny
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
Owoce umyć, ew. wypestkować. Wymieszać z cukrem.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do owoców, wymieszać szybko. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (najlepiej na noc).

Jeden blat tortu nasączyć likierem, wyłożyć połowę kremu, na krem połowę frużeliny, przykryć drugim blatem, nasączyć likierem, wyłożyć resztę kremu i frużeliny. Posypać pokruszonym ciastem. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.


2 komentarze:

Drukuj