piątek, 24 maja 2013

Gotowana rzodkiewka

Te różowe kuleczki smakują trochę jak kalafior lub szparagi, są smacznym dodatkiem do delikatnego mięsa.
Chcąc nieco urozmaicić ich smak, do bułki tartej dodałam mielone migdały. Polecam!



1-2 pęczki rzodkiewek
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki tartych migdałów BackMit
2 łyżki oleju Rapso

Rzodkiewki umyć, odkroić korzonki i liście, wrzucić do osolonej gotującej się wody, gotować ok 8-13 minut (w zależności od wielkości rzodkiewek). Odcedzić.
Bułkę i migdały zrumienić na oleju, dodać rzodkiewki, delikatnie wymieszać, by całe były obtoczone.

środa, 22 maja 2013

Słonecznik? Na zdrowie!

Małe, a niezwykle zdrowe ziarenka. Można je dodawać do sałatek, wypieków (przede wszystkim pieczywa), używać do panierki, ale także po prostu chrupać zamiast chipsów.



Pestki słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają witaminę E oraz witaminy z grupy B oraz A i D są także źródłem ważnych dla zdrowia pierwiastków, takich jak cynk, potas, fosfor, żelazo i wapń. Takie połączenie składników to idealny zestaw dla serca i układu krążenia. A witamina E, zwana też witaminą młodości, pomoże poprawić wygląd skóry, paznokci, włosów oraz jest niezbędna dla osób dbających o poziom cholesterolu we krwi. 
100 gram słonecznika zawiera ok. 560 kcal.

wtorek, 21 maja 2013

Fasolka szparagowa z pestkami słonecznika



 Na obiad dziś była fasolka szparagowa. Miałam jeszcze zapas zamrożonej, jednak z utęsknieniem czekam już na świeżą. Lubię ją przyrządzoną w tradycyjny sposób, z masłem i bułką. Jednak chciałam nieco odchudzić tradycyjne danie. Wyszło pysznie!



0,5 kg fasolki szparagowej
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki ziaren słonecznika (użyłam Kresto)
Olej rzepakowy Rapso
1 łyżka sosu sojowego
Sól

Umytą fasolkę wrzucić do osolonej wrzącej wody, gotować ok. 10-13 minut. Bułkę zrumienić na oleju, dodać fasolkę, polać sosem sojowym, wymieszać, posypać ziarnami słonecznika.


poniedziałek, 20 maja 2013

Ciasto kokosowe z rabarbarem

W sezonie rabarbarowym nie może zabraknąć tego ciasta. Wilgotne, puszyste, nie za słodkie, z lekko wyczuwalną nutką kokosu. Można je również upiec z innymi owocami.
Zamiast cukru trzcinowego (brązowego) można dodać zwykły biały, jednak należy pamiętać, że jest nieco słodszy od brązowego.  





0,5szkl. oleju Rapso
1 i 2/3 szklanki mąki
0,5 szklanki wiórków kokosowych Kresto
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
2 szklanki pokrojonego rabarbaru

Mąkę, wiórki i proszek wymieszać. Jaja roztrzepać, dodać cukier, jogurt, olej - wszystko wymieszać. Do masy wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką niezbyt dokładnie. Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem formy (śr. 24cm), wyłożyć połowę rabarbaru, następnie resztę ciasta i pozostały rabarbar. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st. Po upieczeniu wystudzić.

Do ciasta dodałam wiórki kokosowe Kresto - są aromatyczne i w sam raz drobne.

niedziela, 19 maja 2013

Wielkie testowanie i świadome odżywianie!

W piątek wieczorem ktoś zapukał do drzwi. Otworzyłam - kurier trzymał wielką ciężką paczkę, pełną produktów do testowania z serwisu Świadome odżywianie (https://www.facebook.com/SwiadomeOdzywianie).
W paczce znalazłam dużo bakalii firmy Kresto: morele, śliwki, rodzynki, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, płatki i słupki migdałowe; kandyzowane skórki i wisienki GoldPack, tarte migdały, orzechy laskowe i włoskie oraz mielony mak firmy BackMit, olej rzepakowy Rapso, rękawicę, fartuszek, torbę zakupową oraz czapkę od Rapso.


Przy okazji przytoczę kilka ciekawostek dotyczących oleju Rapso. O innych produktach będę pisać w miarę ich wypróbowania. Już mam kilka pomysłów na wykorzystanie;) Zapowiada się pysznie!

Olej Rapso to 100% olej rzepakowy z ekologicznych upraw. To produkt naturalny dla odżywiających się świadomie.
Co wyróżnia ten olej:
Rzepak jest poddawany delikatnemu tłoczeniu, ale bez ekstrakcji.
Uszlachetnienie następuje w naturalny, fizyczny sposób - bez dodawania środków chemicznych.
Rapso jest olejem jadalnym bez cholesterolu.
Zawiera ok. 60% (+/- 2%) prostych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasów olejowych).
Ponad 30% złożonych nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwas linolowy) zawartych w Rapso jest wartych polecenia ze względów żywieniowych.
Uniwersalny olej jadalny do stosowania w nowoczesnej kuchni.
Do chrupkich sałatek, do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia frytek.
Szklana butelka chroniąca zawartość przed światłem zapewnia wysoką jakość produktu i jest przyjazna dla środowiska.