środa, 31 lipca 2013

Pierogi z jagodami

 
Jagodowego szaleństwa ciąg dalszy... Tym razem pierogi:) Delikatne ciasto z fioletowym nadzieniem, jeszcze pachnące lasem. Są po prostu w-s-p-a-n-i-a-ł-e! Jedliśmy je polane śmietaną i posypane cukrem.

Składniki (na 30 sztuk):
250g mąki
120ml gorącej wody
szczypta soli
0,5 łyżeczki oleju
1,5-2 szklanki jagód
śmietana
brązowy cukier

Mąkę wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Jagody umyć, osuszyć na durszlaku.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde nakładać jagody, zlepiać brzegi.
W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut.
Przed podaniem pierogi polać śmietaną i posypać cukrem.


wtorek, 30 lipca 2013

Lody jagodowe


Za oknem wszystko się pławi w słońcu, na termometrze +36C... W taką pogodę trzeba się ratować... lodami:) Zrobiłam je w wersji jagodowej, mocno jagodowej. Polecam!

Przygotowanie lodów zajmuje 2 dni: najpierw trzeba ugotować masę na bazie śmietanki/mleka i żółtek, która powinna dobrze się schłodzić - najlepiej całą noc. Jednocześnie do zamrażarki na 12h wstawiamy misę od maszynki do lodów. 


Składniki:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 szklanka mleka
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
2 szklanki jagód (ok 300g)

Jagody umyć, zmiksować blenderem.
Mleko ze śmietanka zagotować w rondlu z grubym dnem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać gorące mleko, ciągle ubijając. Wlać z powrotem do rondla, ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje. Uwaga: nie wolno masy doprowadzić do wrzenia, inaczej się zwarzy.
Natychmiast dodać jagody i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Zimną masę przelać do zamrożonej misy maszyny do lodów, ubijać przez ok 30 minut. Lody przełożyć od pojemniczka, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie są gotowe do jedzenia;)

poniedziałek, 29 lipca 2013

Śliwkowe muffinki


Śliwki powoli dojrzewają w sadach, a u nas dziś znowu babeczki ze śliwkami i płatkami owsianymi. Już drugi raz w ciągu ostatnich kilku dni. Mięciutkie, wilgotne, pysznie owocowe. Polecam!
 
Polecam również inne przepisy na muffiny:

Śliwkowe muffinki

100g roztopionej margaryny lub oleju roślinnego
200ml jogurtu naturalnego
150g cukru
2 jaja
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku
0,5 szklanki płatków owsianych
płatki migdałowe do posypania
1 łyżka ekstraktu waniliowego
12 śliwek


Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i roztopioną margarynę/olej, wymieszać. Osobno wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane), dodać do płynnych składników, całość krótko i niezbyt dokładnie wymieszać.
Umyte  śliwki przekroić na pół, 12 połówek odłożyć, resztę przekroić na ćwiartki.
Ciasto nakładać po łyżce w foremki do muffinek wyłożone papilotami, położyć po 2 ćwiartki śliwek, przykryć łyżką ciasta, na górę położyć połówkę śliwki przekrojoną stroną do góry. Posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce kuchennej.

piątek, 26 lipca 2013

Truskawkowy dżem z tymiankiem

Co prawda truskawki już się skończyły, ale zdążyłam zrobić ich słoikowy zapas na zimę.
Z wanilią, z cytryną, z tymiankiem - do wyboru:)







1 kg truskawek
350g cukru
1 op. Konfitur-Fix
kilka gałązek świeżego tymianku
sok z cytryny

Truskawki zasypać cukrem, odstawić aż puszczą sok. Dodać Konfitur-Fix, wymieszać, zagotować. Dodać sok z cytryny oraz listki tymianku. Gotować 3 minuty. Dżem wyłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut.

środa, 24 lipca 2013

Jagodowe muffinki



Wyprawa do lasu była nadzwyczaj bogata w jagody. Tydzień jagodowego szaleństwa mam za sobą;) Były muffinki, lody, sernik, jagodzianki, serowe bułeczki z jagodami, ciasto jagodowe i dżem. I oczywiście część jagód zamroziłam;)

Sekret każdych muffinek polega na osobnym połączeniu mokrych i suchych składników, całości natomiast nie należy mieszać zbyt dokładnie (pozostawienie grudek w cieście jest nawet wskazane ;)) – wtedy muffinki będą bardziej puszyste i miękkie. 


Jagodowe muffinki

1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
3/4 szklanki drobnego cukru
2 jajka
1 szklanka kefiru/jogurtu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100ml oleju rzepakowego
1 szklanka jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki płatków migdałowych


Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i olej, wymieszać. Osobno wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę), dodać do płynnych składników, całość krótko i niezbyt dokładnie wymieszać.
Umyte jagody posypać mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto nakładać w foremki do muffinek do wysokości ¾, posypać płatkami migdałowymi, piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce kuchennej.
(z podanych składników wyszło 12 muffinek)