poniedziałek, 29 lipca 2013

Śliwkowe muffinki


Śliwki powoli dojrzewają w sadach, a u nas dziś znowu babeczki ze śliwkami i płatkami owsianymi. Już drugi raz w ciągu ostatnich kilku dni. Mięciutkie, wilgotne, pysznie owocowe. Polecam!
 
Polecam również inne przepisy na muffiny:

Śliwkowe muffinki

100g roztopionej margaryny lub oleju roślinnego
200ml jogurtu naturalnego
150g cukru
2 jaja
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku
0,5 szklanki płatków owsianych
płatki migdałowe do posypania
1 łyżka ekstraktu waniliowego
12 śliwek


Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i roztopioną margarynę/olej, wymieszać. Osobno wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane), dodać do płynnych składników, całość krótko i niezbyt dokładnie wymieszać.
Umyte  śliwki przekroić na pół, 12 połówek odłożyć, resztę przekroić na ćwiartki.
Ciasto nakładać po łyżce w foremki do muffinek wyłożone papilotami, położyć po 2 ćwiartki śliwek, przykryć łyżką ciasta, na górę położyć połówkę śliwki przekrojoną stroną do góry. Posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce kuchennej.

2 komentarze:

  1. Jeszcze chwila na tym blogu przepysznym...
    Jak mi się marzą tak doskonale przyrządzone słodkości. :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta i ciastka z owocami. A sezon w pełni! :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj