środa, 15 maja 2013

Racuszki z rabarbarem

Już jest! Rabarbarrrrrrr!!!! czerwone kwaśne łodygi, bez których nie wyobrażam sobie majowych wypieków. Zaczynam od racuszków - puchatych, gorących, posypanych cukrem pudrem... Zajadaliśmy z mlekiem jeszcze ciepłe. Polecam!





1,5 szklanki mleka
2 jaja
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
20g drożdży
Esencja waniliowa
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, esencję waniliowa, wsypać mąkę i wymieszać hakami miksera na jednolite ciasto. Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, posypać z wierzchu pokrojonym rabarbarem. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto z kawałkami rabarbaru i wykładać na patelni. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić. Po usmażeniu racuszki wyłożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Jeszcze nie robiłam takich drożdżowych racuszków, a planuję je już od dłuższego czasu! Więc postanowione- moje pierwsze będą z rabarbarem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas jeśli robimy racuszki to tylko drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam racuchy drożdżowe i myślę, że te z rabarbarem też by mi smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota!
    znów mi się zachciało placuszków:)
    Dziękuję za dodanie tej wspaniałej propozycji do akcji rabarbarowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszków nigdy za wiele;) rabarbar jest fajnie kwaśny w połączeniu z ciastem i cukrem pudrem. robię takie racuszki też z jabłkami

    OdpowiedzUsuń

Drukuj