czwartek, 9 maja 2013

Zupa sałatowa


Zupa sałatowa
Pierwszy raz spróbowałam tę zupę kilka lat temu. Jakież było moje zaskoczenie, gdy dowiedziałam się, że jest z sałaty. Lekka, ciekawa w smaku i bardzo wiosenna.
 
Polecam również inne zielone barszcze:

Zupa z pokrzywy

Zupa szczawiowa

Zupa pokrzywowo-szczawiowa

Zupa sałatowa

Składniki:

1,5l bulionu drobiowego
1 duża główka sałaty masłowej
1 łyżka klarowanego masła
1 cebula ze szczypiorkiem
3 łyżki śmietany
Sól, pieprz
1 ząbek czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
koperek

Sałatę dokładnie wypłukać, drobno pokroić. Do gotującego się bulionu dodać sałatę, gotować 5 minut.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać do zupy, doprawić do smaku. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, by się zahartowała, wlać do garnka.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj