poniedziałek, 13 maja 2013

Koperty z gruszką i serem pleśniowym

Dla wielbicieli połączenia sera pleśniowego z gruszką. Bardzo proste w wykonaniu, a wyrafinowany smak dodatkowo podkreśla dodatek tymianka.




pół krążka sera pleśniowego (typu Camembert, ok. 60g.)
2 gruszki
50g żurawiny ze słoika
tymianek (świeży lub suszony)
orzechy włoskie (kilka połówek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
 1 jajo
Ciasto francuskie przekroić na 6 kwadratów, na każdym położyć pokrojoną w kostkę gruszkę, kawałek sera pleśniowego, żurawinę, orzech, posypać tymiankiem. Ciasto złożyć jak kopertę, zlepiając rogi.  Każdą kopertę posmarować rozmąconym jajkiem, posypać tymiankiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp. 190 st.C.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj