wtorek, 6 sierpnia 2013

Barszczyk z jajkiem



Pamiętam ten smak z dzieciństwa - słodkawy smak barszczu i jajko. Szczególnie teraz, gdy w ogrodzie pełno jest warzyw, warto korzystać z ich młodych smaków.

Składniki:
2 pęczki buraczków z botwinką
4 jaja
2 łyżki oleju do smażenia
1 mała czerwona cebula
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
sól

Buraczki umyć, obrać, pokroić w słomkę, a botwinkę w kostkę.

Na rozgrzanym oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać buraczki, podlać szklanką wody, zagotować i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dolać 3 szklanki gorącej wody, zagotować. Doprawić do smaku solą i octem.
Jaja ugotować na twardo, pokroić w grubą kostkę, dodać do barszczu.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj