poniedziałek, 7 października 2013

Szarlotka na kruszonce

Jesień szarlotkami stoi;) Pyszna mocno jabłkowa szarlotka. Dobra na ciepło i na zimno.
Do jej upieczenia wykorzystałam antonówki, które cudownie rozpadają się w trakcie pieczenia, więc nie trzeba ich wcześniej podsmażać.



2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
200g masła/ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany

2 kg jabłek (antonówki, renety)
0,5 szklanki brązowego cukru
100g rodzynków
łyżeczka cynamonu

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, masło/margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, posiekać , by powstała grubsza kruszonka (ciasto można wyrobić za pomocą malaksera lub ręcznym blenderem).
2/3 ciasta wyspać na wyłożoną papierem blaszkę (22x33), lekko przyklepać ręką. Blaszkę i resztę ciasta wstawić do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami.
Jabłka wyłożyć na ciasto, równomiernie posypać pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180st.C.

5 komentarzy:

Drukuj