środa, 30 października 2013

Naleśnikowe roladki

Naleśniki w wersji wytrawnej, z pastą chrzanowo-jajeczną, szynką i papryką, pokrojone na mniejsze kawałki - w sam raz na jedne kęs. To danie daje mnóstwo możliwości smakowych, w zależności, co mamy pod ręką i na co mamy ochotę: z serkiem, łososiem i awokado, z serem, kurczakiem i oliwkami. Można je pokroić - wtedy staną się świetną przekąską na imprezy, a można zabrać ze sobą na piknik, do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie. Polecam!

Zachęcam również do przygotowanie innych nadziewanych naleśników:





Naleśnikowe roladki:

Naleśniki:
2 małe jaja
1 szklanka mleka na pół z wodą
100g mąki
0,5 płaskiej łyżeczki soli
0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
2 łyżki oleju


Nadzienie:
5 jaj
2 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
200g szynki lub polędwicy
marynowana papryka
ulubione zioła

 Jaja mieszamy z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę, przyprawy, sól, olej, mieszamy wszystko razem, by nie było grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy 5-6 cienkich naleśników.

Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy ziołami, mieszamy.
Ostudzone naleśniki smarujemy pastą jajeczną, układamy plasterki szynki, paprykę pokrojoną w paski, zwijamy w ruloniki.
Przed podaniem kroimy w kawałki ok 2cm szerokości. Podajemy od razu.

1 komentarz:

  1. Wyglądają wyjątkowo apetycznie :) Dawno już wytrawnych naleśników nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń

Drukuj