czwartek, 21 listopada 2013

Herbata na rozgrzanie


Jesień nie należy do szczególnie lubianej przeze mnie pory roku. W słoneczne dni lubię spacerować po szeleszczących liściach, podziwiając ich barwy. Ale gdy jest pochmurno lub pada deszcz, najlepszą moją przyjaciółką staje się książka, ciepły koc i kubek rozgrzewającej herbaty.
Właśnie na taką pogodę jak dziś herbata jest idealna: rozgrzewa, przyjemnie rozleniwia...

Składniki:

100ml soku malinowego
2 saszetki ulubionej herbaty
1 laska cynamonu
4 goździki
Suszone jabłka, żurawiny i śliwki
Suszona skórka pomarańczy lub 2 plasterki świeżej
50ml rumu
Miód do smaku

Suszone jabłka, żurawiny, śliwki, skórkę pomarańczy, cynamon i goździki zalać 200ml wrzątku, przykryć i odstawić na 10 minut. Herbatę zaparzyć w 300ml wody, połączyć z naparem z suszu oraz sokiem malinowym, dosłodzić miodem. Do każdego kubka włożyć owoce z naparu, zalać herbatą i dodać rum.

4 komentarze:

  1. Nawet z herbaty potrafisz zrobić dzieło sztuki kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ueielbiam herbatke z dodatkiem cynamonu :) Idealna na zimową porę;) Laski i korę cynamonu używam z NPS-MIX, można je zakupić na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchareczko, dobrze wiedzieć:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj