poniedziałek, 3 lutego 2014

Karkówka zapiekana w kapuście

Czasem zaglądam do statystyk na blogu i dlatego wiem, że przepis na karkówkę w kapuście przypadł Wam do gustu:) My też lubimy to danie. Tym razem postanowiłam nieco urozmaicić składniki, dodając opieńki (można oczywiście dodać borowiki lub inne grzyby), nie soliłam nawet mięsa, gdyż kapusta była wystarczająco kwaśna nawet po opłukaniu. Karkówkę zapiekłam w glinianych naczyniach - bardzo efektowny sposób podania. Polecam!

Składniki (na 4 naczynia po 0,7 l każde):
500g karkówki
pieprz świeżo mielony, rozmaryn, papryka mielona słodka (użyłam przypraw firmy Kamis)
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
600g kiszonej kapusty
olej do smażenia
pieprz, majeranek, liście laurowe Kamis
200g ugotowanych opieniek (miałam ugotowane i zamrożone)

Karkówkę pokroić na 4 kotlety, kotlety rozbić lekko, natrzeć przyprawami i posiekanym czosnkiem, odstawić na ok 30 minut, następnie obsmażyć z obu stron na patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę.
Kapustę opłukać z nadmiaru soku (żeby nie była zbyt kwaśna), wymieszać z opieńkami i majerankiem.
Dno każdego naczynia polać odrobiną oleju, na dnie położyć liść laurowy, wyłożyć część kapusty, na kapustę położyć karkówkę, cebulę i pozostałą kapustę.
Na patelnię wlać ok.100ml gorącej wody, łopatką zebrać przypalone kawałki cebuli i tą wodą zalać kapustę w każdym naczyniu.
Naczynia przykryć przykrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok godziny w temp. 180st.C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia zdjąć przykrywki, by kapusta ładnie się przypiekła.
Smacznego:)
Można oczywiście upiec karkówkę w jednym naczyniu żaroodpornym.



1 komentarz:

Drukuj