czwartek, 17 kwietnia 2014

Maślankowe bułeczki z koperkiem


 Cudownie maślane, maślankowe bułeczki w wersji wytrawnej. Można je upiec na Wielkanoc i zajadać do żurku, pieczonej kiełbasy albo zabrać ze sobą na piknik. Są bardzo aromatyczne, a przy tym delikatne, puszyste i mięciutkie
Polecam!

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (typ 650)
20g drożdży (świeżych)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
180g maślanki
70ml mleka
1 jajko
100g masła
Nadzienie:
50g masła
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
pęczek koperku
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Maślankę rozmieszać z jajem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę, roztopione i przestudzone masło i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z podanego wyżej ciasta robię wytrawne bułeczki-ślimaczki z ziołami lub serem.
Czosnek posiekać drobniutko, wymieszać z miękkim masłem. Pietruszkę i koperek posiekać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować cieniutko czosnkowym masłem, posypać pietruszką i koperkiem, zwinąć w roladę. Roladę pokroić na kawałki ok. 4cm szerokości, każdy kawałek włożyć do foremki na muffinki, przykryć ściereczką do napuszenia.
Piec ok. 20 minut w temp. 180st.
Smacznego! 


4 komentarze:

  1. A ile wychodzi tych bułeczek, 12 sztuk, tak jak w standardowej blaszce na muffiny?

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie trochę więcej było (ze 4-5 bułeczek), dlatego to co się nie zmieściło do foremek, upiekłam na blaszce.
    Można pokusić się i ciasto pokroić w grubsze kawałki, ale wtedy mocno rosną i nie mieszczą się w foremkach, nie są tak kształtne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne wyszły bułeczki . Takie zakrętarki jak mówi moja córka. Czasem lepiej zrobić troszkę inne . Sama przyjemność potem je kosztować .

    OdpowiedzUsuń

Drukuj