sobota, 19 września 2015

Ziemniaki Hasselback

 
Ziemniaki nie muszą być nudne. Istnieje tyle dań, których głównym składnikiem są ziemniaki, że chyba przez kilka lat można codziennie przygotowywać coś nowego. Mam wrażenie, że w Polsce ziemniaki traktowane są trochę jako warzywo drugorzędne, mniej szlachetne, bo zbyt pospolite i tanie. A kto nie lubi młodych ziemniaczków posypanych koperkiem, zjadanych z kubkiem zsiadłego mleka? Albo chrupiących gorących placków ziemniaczanych? Albo pieczonych z mundurkach?
Teraz ziemniaki są najlepsze. Więc i u nas goszczą często na stole. Solo albo jako dodatek do głównego dania. Gotowane albo pieczone. Jak na przykład takie zapiekane ziemniaki po szwedzku. Pięknie wyglądają te ziemniaczane wachlarze, a smakują wprost bajecznie!

Składniki:
ziemniaki (najlepiej podłużne, jednakowej wielkości, typ AB)
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka
świeże zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek

Ziemniaki wyszorować dokładnie albo obrać ze skórki. Każdy ziemniak położyć na łyżce i kroić w plastry 3mm, nie docinając do końca - nóż zatrzyma się na brzegach łyżki.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć ziemniaki. Każdy oprószyć solą, pieprzem, doprawić ziołami i papryką, polać odrobiną oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut w temp. 180stC.
Podawać na gorąco.
Smacznego!

22 komentarze:

  1. Mamy słabość do zwykłych ziemniaków gotowanych a co dopiero podanych w tak pyszny sposób :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie *-* Widziałam takie kiedyś głęboko w internetach, teraz już wiem jak takie cudeńka przyrządzić! O wiele lepsze niż tracycyjne, prosto z gara!


    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro na niedzielny obiad będę robić. Mam nadzieję, że są pyszne 😋 tak jak wyglądają

      Usuń
    2. jestem ciekawa wrażeń smakowych;) mam nadzieję, że smakowały;)

      Usuń
  3. Widziałam je już wiele razy, ale ciągle jeszcze nie przygotowałam sama. Śliczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dekoracyjne, i muszą smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pychota!
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój mąż nie je do obiadu ani kasz, ani ryżów ani nic innego jak tylko ziemniaki. Jak już naprawdę ziemniaki nie pasują to wtedy z pieczywem. Dlatego ziemniaki mamy często, pod różnymi postaciami - a pieczone są wg mnie najpyszniejsze, a te Twoje wprost piękne :) U Ciebie wachlarzyki z ziemniaczków a u mnie takie nacięcia na placku z jabłuszkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się urozmaicać obiady, szczególnie na wiosnę ziemniaki odchodzą w zapomnienie, ustępując miejsca kaszom. Ale jesienią ziemniaki muszą być;)

      Usuń
    2. zrobione, przetestowane, pyszne i jak Ci już wiadomo z FB walka o ostaniego ziemniaka była!

      Usuń
    3. świetnie, a ja może dziś też upiekę, narobiłaś mi smaku;)

      Usuń
  7. Ziemniak dobrze zrobiony zawsze się obroni:) Piękna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziemniak to moje ulubione warzywo :) Tak jak piszesz, można przygotowywać ziemniaki na różny sposób i co jeden to lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię pieczone ziemniaki :) te muszą byc smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie podane ziemniaczki, nie znam piękniejszych i smaczniejszych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo często robię sobie ziemniaki w piekarniku, ale nigdy ich tak nie kroiłem jak tutaj. Dzięki za ten patent z łyżką :D wypróbuję go niebawem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. patent nie mój, znaleziony w sieci, ale sprawdza się:)

      Usuń
  12. Prosty i kuszący przepis. Na pewno zagości u mnie w kuchni w tym tygodniu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale by się takie zjadło. Wszystko wygląda mega pysznie, rozmaite zioła na pewno wpłyną na smak ale i również piękny zapach.
    Przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj