wtorek, 27 marca 2018

Mini mazurki na prezent lub do koszyczka



Jak tam przygotowania do Wielkanocy? Okna umyte??;) U mnie nie, ale nawet się tym nie przejmuję. Zastanawiam się natomiast nad jadalnymi prezentami od zajączka, żeby sprawić słodką niespodziankę swoim bliskim. W zeszłym roku upiekłam ponad dwadzieścia takich mini mazurków, zapakowałam je w przezroczystą folię i obdarowałam rodzinę i przyjaciół. Jedne były śliwkowe z marcepanem, a drugie - o smaku snickersa, czyli karmel, orzeszki i czekolada. Mazurki okazały się strzałem w 10-kę, tylko trudno było zdecydować, które smakują lepiej:)


Składniki (na 20 sztuk):
ciasto:

250g mąki
150g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki zimnej wody

Ciasto: masło posiekać  z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyciąć kształty przyszłych mazurków (u mnie kwiatki i jajka), nakłuć widelcem. Z obkrojonych kawałków ciasta można dodatkowo zrobić mini kwiatki na dekorację mazurków lub cienkie warkocze jako rant i ułożyć na ciastkach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor.
Upieczone ciastka ostudzić.

Nadzienie I:
200g śliwek kalifornijskich
3 łyżki rumu
150g marcepanu
100g gorzkiej czekolady

Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki ostudzić, dodać rum i zmiksować blenderem (nie muszą być zmiksowane na gładko, mogą pozostać kawałki owoców).
Śliwkowy mus rozsmarować na upieczonych ciastkach.
Marcepan rozwałkować na grubość ok 3mm, taką samą foremką jak ciastka, wyciąć kształty z marcepanu. Położyć na śliwkach, lekko docisnąć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować mini ciasteczkami, posypką, płatkami migdałów.


Nadzienie II:
200g masy kajmakowej
150g solonych orzeszków ziemnych
100g gorzkiej czekolady

Ciasteczkowe spody posmarować masą kajmakową, posypać orzechami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi, siekanymi pistacjami - wg uznania.

Smacznego!



6 komentarzy:

Drukuj