środa, 2 maja 2018

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem



Kruche maślane ciasto, aksamitny budyń, przełamany kwaśnymi kawałkami rabarbaru... Tak w skrócie można opisać to ciasto. O wiele trudniej jednak opisać wrażenia smakowe, które wywołuje każdy jego kęs. To połączenie struktur, smaków i aromatów tworzy bardzo zgrana kompozycję. Tylko proszę, żeby przygotowując przepis nie podkusiło Was pójście na łatwiznę i zastąpienie domowego budyniu proszkiem z torebki. Z pewnością tak byłoby prościej, ale czy smaczniej? Chodzi bowiem o uzyskanie tej cudownej aksamitnej konsystencji i waniliowego (nie wanilinowego) smaku.
Upiekę go jeszcze nie raz:)

Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Składniki:
ciasto:
200g mąki tortowej
100g mąki krupczatki
200g masła
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

budyń:
800ml mleka
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 laska wanilii

500g rabarbaru
cukier puder do oprószenia ciasta

Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, przypominać duże płaty kruszonki.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem.
1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC.

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 0,5cm. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Przygotować budyń: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pół szklanki mleka, wymieszać, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko wlać do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka, wrzucić do mleka (ziarenka i laskę), zagotować, wyjąć laskę wanilii.
Ciągle mieszając wlać miksturę jajeczną, gotować na małym ogniu, mieszając rózgą, aż budyń zgęstnieje. 
Gorący budyń wylać na rabarbar. Z wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu ciasto ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Cudownie się prezentuje! Tak lekko i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciacho, jem go oczami. Nie lubię jednak nic marnować, co nie znaczy że u Ciebie się zmarnowało :) Chodzi mi o białka, ubiła bym je i dała pod wierzchnią kruszonkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białka się nie zmarnowały;) zamrażam na zaś (do ciasta z pianka i malinami na przykład) albo od razu robię z nich kokosanki, beziki.

      Usuń
    2. A czym mozna zastąpić laskę wanilii?

      Usuń
    3. Można dodać ekstrakt waniliowy lub pastę z wanilii, 1 łyżeczka wystarczy.

      Usuń
    4. Zamrozić? W pojemniku i Później normalnie czekać, aż się rozmrozi. Pierwszy raz slysze o czyms takim

      Usuń
    5. Ja białka wlewam do niedużego woreczka, podpisuję ile tam jest (z ilu jajek), woreczek zawiązuję i wkladam do zamrażarki. Przed uzyciem rozmarzają w temp pokojowej. Nie mialam nigdy problemu z ich ubiciem, przechowuję w zamrażarce 2-3 miesiące.

      Usuń
  3. Wyczuwamy szał na rabarbar <3 Musimy się w niego zaopatrzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon na rabarbar otwarty! Super ciasto, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj