wtorek, 4 czerwca 2019

Sernik z rabarbarem


Rabarbar za chwilę ustąpi miejsca truskawkom. Już nie mogę się doczekać:) A tymczasem zapraszam na sernik z rabarbarem. 


Sernik z rabarbarem

Składniki:
800g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
2/3 szklanki cukru
4 duże jajka
1 op. budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
1 op. biszkoptów (u mnie podłużne, ok 100g)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego 2-3 godziny przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki.
Twaróg, żółtka, cukier ekstrakt utrzeć. Wsypać budyń i mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Dno formy (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć biszkoptami, wylać masę serową, wyrównać. Z wierzchu wyłożyć rabarbar, zatapiając go w masie.
Piekarnik nagrać do 180stC, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą.
Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC i piec przez godzinę. Po upieczeniu uchylić lekko drzwi piekarnika, studzić sernik przez kolejną godzinę, a następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!




6 komentarzy:

Drukuj